Hlavní obsah

Majitel vyhořelé stáje ve Zlaté Olešnici: Odepsat mohu pět let práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatá Olešnice

Pětiletá chovatelská práce majitele stáje kompletně vyhořelé v noci ze čtvrtka na pátek ve Zlaté Olešnici u Trutnova přišla vniveč. Uvnitř odchovny mladého dobytka se udusilo 150 chovných jalovic. Škodu vyšetřovatelé odhadují na deset milionů korun. Příčina požáru je předmětem vyšetřování.

Vyhořelý kravín na Trutnovsku.Video: Novinky

 
Článek

„Odepsat mohu pět let práce. Zhruba tak dlouho bude trvat, než se podaří požárem zničené stádo obnovit, jestli vůbec. Chovné stádo je to nejcennější, co zemědělec vlastní,“ konstatoval majitel trutnovské společnosti Farmers Lubomír Burkoň.

Desítku kusů masného volně ustájeného plemene Aberdeen Angus se stálému hlídači stáje podařilo spolu s jedním traktorem zachránit. Druhý stroj, s nímž krátce před požárem dobytčatům podestýlal čerstvou slámu, shořel na kostru.

Hlídač: Bylo to strašně rychlé

„Bylo to strašně rychlé. Když jsem ucítil kouř, bylo pozdě. Většina dobytka už nebyla schopná pohybu. Otevřel jsem zadní vrata, vyvalil se dým a jalovice, které ještě stály na nohou, vyběhly ven. Stačil jsem vyjet ven s jedním traktorem,“ popsal hlídač, jenž se přitom lehce přiotrávil kouřem. Ten o stáj, v jejímž těsném přístěnku bydlí, nepřetržitě pečuje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Shořelá odchovna mladého dobytka ve Zlaté Olešnici.

Zděný objekt o rozměrech devět na devadesát metrů začal hořet ve čtvrtek před sedmou hodinou večer. Zásah zhruba stovky hasičů komplikovala špatná dostupnost odchovny a odhadem třísetmetrová vzdálenost od nejbližšího vodního zdroje. „Vodu jsme museli čerpat hadicemi z potoka přehrazeného hrází. Něco se vozilo z nedalekého rybníka,“ popsal hasič z nedalekého Žacléře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Shořelá odchovna mladého dobytka ve Zlaté Olešnici.

Jednotka žacléřských hasičů dorazila k požáru jako jedna z prvních. „Na pohled to víc kouřilo, než hořelo. Plameny byly uvnitř. Dobytku už nebylo pomoci,“ říká hasič. „Obec okamžitě nabídla součinnost, ovšem obecní omezené vodní zdroje včetně hydrantu a vodojemu by hasiči brzy vysáli a obec by byla bez vody,“ upřesnila olešnická starostka Eva Kmiećová.

Hodně smutný pohled

Hasiči, kteří kvůli riziku zborcení rozžhavených ocelových střešních krokví nemohli zprvu zasahovat uvnitř letité stáje, vyhlásili druhý ze čtyřbodové stupnice požárního poplachu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a zabránit jeho rozšíření na balíky slámy uskladněné v sousedství během půldruhé hodiny.

Plameny hasiči po sedmihodinovém zásahu uhasili v pátek kolem druhé hodiny ranní. Kontrola požářiště probíhala spolu s likvidací posledních doutnajících míst v pátek. „Následně přijde na řadu odvoz mrtvých jalovic do kafilérie, což bude hodně smutný pohled,“ podotkl Burkoň.

Požářiště v pátek převezmou vyšetřovatelé spolu s experty z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdanči.

Požár zachvátil stáje na Trutnovsku, uhynulo 150 krav

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám