Hlavní obsah

Majitel dětské herny znásilnil nezletilou dívku, dostal osm let vězení

Právo, orh
České Budějovice
Aktualizováno

Na osm let do vězení poslal v pondělí Krajský soud v Českých Budějovicích čtyřicetiletého provozovatele herny Dětský svět Hopsálek v Českém Krumlově. Podle senátu se prokázalo, že tam v jednom případě znásilnil nezletilou dívku. Policisté navíc našli v jednom z počítačů v herně sedmnáct fotografií dětí v erotických polohách. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Jaroslav Pivonka u krajského soudu

Článek

Podle obžaloby zneužil loni v květnu Jaroslav Pivonka čtrnáctiletou dívku ve spánku.

„Podal jí alkohol a nějaký prášek. Usnula potom u televize, ale probudila ji bolest," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Dagmar Šimáková. Podle ní si Pivonka počínal jako provozovatel dětské herny s jasným záměrem, když děti v herně mohly i přespávat a ve sprše umístil záznamové zařízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedno z dětí vypovědělo, že ho osahával na genitáliích. Prý dětem podával i alkohol.

Neúplná sexualita

Soud vyměřil Pivonkovi osmiletý trest také proto, že zřídil zařízení, kde se měly děti bavit, ale zároveň si tam chtěl uspokojovat své touhy. „Choval se tak, aby uspokojil svůj pohlavní pud na osobách mladších patnácti let,“ zdůraznil v odůvodnění rozsudku soudce Michal Kubánek.

V případě znásilnění čtrnáctileté dívky jí dokonce dal volné vstupenky k přenocování a potom jí nalil alkohol, aby se uvolnila. Nakonec ji znásilnil, když spala, a probudila ji až bolest. „Jednalo se v tomto případě jednoznačně o zneužití bezbrannosti dívky, která ještě neměla sexuální povědomí,“ konstatoval Kubánek.

Podotkl, že jako polehčující okolnost lze brát Pivonkův dosavadní bezúhonný život a také takzvanou neúplnou sexualitu, kterou stanovily znalecké posudky. Pivonka prý neumí navazovat sexuální vztahy, a tak si vybral jednoduché cíle v nezletilých dívkách. „Přitěžující okolností je bezesporu, že se dopustil několika trestných činů na vícero osobách,“ konstatoval Kubánek.

Žalobkyně je spokojená

Přestože Pivonkovi hrozilo až dvanáct let vězení, žalobkyně Šimáková navrhovala trest ve výši sedm až sedm a půl roku. „Trest je vyšší a jsem spokojená především s tím, že soud přijal právní kvalifikaci, která nebyla tak jednoznačná jako skutková zjištění. Pokud soud ukládá trest vyšší o půl roku, než jsem navrhovala, tak je to v rovině snížených ovládacích schopností u obžalovaného. Myslím, že osm let není přísný trest, takže jsem spokojená,“ poznamenala žalobkyně.

Obhájce Pivonky žádal podmíněné odsouzení, protože se podle něho řada ze skutků neprokázala. Součástí líčení byly také znalecké posudky a obžaloba navrhovala i ochranné sexuologické léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám