Hlavní obsah

Majetková poprava, řekl Rath o návrhu žalobkyně mu všechno zabavit

Právo, Radim Vaculík
Praha

Téměř po roce od vyhlášení nepravomocných trestů v první části údajné korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha začalo v pondělí u pražského vrchního soudu odvolací jednání. Žalobkyně v něm navrhuje mimo jiné zabavení veškerého Rathova majetku. Bývalý politik to označuje jako majetkový trest smrti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý hejtman David Rath (vpravo) v jednací síni Vrchního soudu v Praze

Článek

Jednání se koná v největší síni soudu na pražské Pankráci, tedy v téže, kde v 50. letech minulého století odsoudili k trestu smrti političku Miladu Horákovou. A na její případ nezapomněl obžalovaný Rath v krátkém rozhovoru pro Právo narazit.

Učinil tak v souvislosti s pondělním návrhem státní zástupkyně Kateřiny Weissové, aby mu kromě potvrzení loňského trestu 8,5 roku vězení byl zabaven veškerý majetek, a nikoli jen peníze, které u něj policie po zatčení v květnu 2012 našla.

„Je evidentní, že státním zástupcům schází trest smrti, tak aspoň chtějí uložit majetkový trest smrti, když nemohou ten celkový. Je tady vidět evidentní inspirace paní prokurátorkou Polednovou,“ řekl Právu tento někdejší poslanec i ministr zdravotnictví za ČSSD.

Zmínil někdejší dělnickou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou, která stála na straně obžaloby v procesu s Horákovou a byla až po pádu komunismu za podíl na její justiční vraždě odsouzena v roce 2008 k šesti letům vězení. Po milosti tehdejšího prezidenta Václava Klause kvůli jejímu stáří a zdravotnímu stavu byla ale po jednadvaceti měsících za mřížemi v roce 2010 propuštěna a zemřela v roce 2015 v Plzni ve věku 93 let.

David Rath se vyjádřil k rozsudkuVideo: Novinky

Podle žalobkyně se ale Rath s ostatními obžalovanými dopouštěl velmi závažné trestné činnosti, proto by mu měl odvolací soud potvrdit loňský červnový trest vězení, ale navíc zabavit všechno. Prvoinstanční středočeský krajský soud přitom původně rozhodl, že státu propadnou pouze peníze, které policie u bývalého hejtmana našla při zatčení 14. května 2012, tedy již proslulých sedm milionů korun v krabici od vína, dále pak finance nalezené u něj doma a také na účtu jednoho z jeho obhájců.

Rath si nechal podle státní zástupkyně slíbit úplatek 22 milionů korun, ještě před zadržením prý stihl převzít 16 milionů. „Jedinou pohnutkou byla ziskuchtivost,“ uvedla Weissová na adresu Ratha poté, co upřesnila, jak vysoký plat pobíral v době zatčení jako poslanec a jako středočeský hejtman, tedy z veřejného rozpočtu. „Byl velmi dobře finančně zajištěn,“ podotkla žalobkyně.

Nesouhlasí tedy s míněním krajského soudu, že trest zabavení celého majetku je nepřiměřeně přísný. Připomněla, že Rath zneužil svého postavení a funkce a byl členem organizované skupiny. „Poměr peněz dělených z úplatků svědčí o tom, že Rath byl hlavou pozadí celé korupční skupiny, manžele Kottovy jako další hlavní obžalované úkoloval,“ míní žalobkyně.

David Rath podal do Štrasburku stížnost na Ústavní soudVideo: Novinky

A stejně jako u Ratha požaduje propadnutí celého majetku i v případě manželů Petra a Kateřiny Kottových, ke kterým si hejtman podle obžaloby pro peníze chodil. Oba dostali tresty 7,5 roku vězení.

Během pondělí by měli přednést svá vyjádření také obhájci, obžalovaní se ke slovu mohou dostat nejdříve v úterý. Soud ale bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy chce provést některé důkazy a poté zazní závěrečné návrhy a rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám