Hlavní obsah

Magistr za 4000 korun. Bývalý technik univerzity v Plzni dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S tříletou podmínkou odešel v úterý od plzeňského okresního soudu bývalý zaměstnanec Západočeské univerzity v Plzni Pavel Kubeš (36) za prodej falešných vysokoškolských titulů. Muž podle spisu inkasoval například za nepravý magisterský titul čtyři tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kubeš, který ve škole pracoval jako počítačový technik, se u soudu ke všemu přiznal. Hájil se tím, že byl v dluzích z nepovedeného podnikání a potřeboval peníze. Po verdiktu se vzdal práva na odvolání.

S trestem byl spokojený i státní zástupce Libor Řeřicha. „Nepodmíněný trest nepřipadal v úvahu s ohledem na dosavadní bezúhonný život obžalovaného,“ řekl Řeřicha. Žádná ze stran nepodala odvolání, a verdikt je pravomocný.

Dalšímu soudnímu procesu čelí i někteří Kubešovi klienti. Patří k nim například Dominika K., která si chtěla rozšířit stávající bakalářské vzdělání z veřejné správy na magisterské v učitelském oboru. Za tři měsíce už měla v kapse požadovaný titul z pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), aniž by absolvovala studijní program.

Soud definitivně rozhodl: Zeman jednal nezákonně, o Fajtovi musí rozhodnout znovu

Krimi

Podle obžaloby vědomě předložila falzifikát jako doklad o dosaženém vzdělání, když se ucházela o práci učitelky. Před soudem žena tvrdila, že naletěla podvodníkovi.

„S panem Kubešem jsem se seznámila při dni otevřených dveří na pedagogické fakultě. Řekla jsem mu, jakou mám představu, a on mi nabídl individuální studijní program s tím, že nemusím chodit do školy. Domluvili jsme se, že mu zaplatím 4000 korun,“ vypovídala 42letá žena. Za tři měsíce ji pak Kubeš přinesl diplom s titulem magistr.

Podnikatel neuspěl s ústavní stížností na odebrání titulu z Plzně

Domácí

„Za celou tu dobu jsem mu odevzdala osm nebo deset seminárních prací, ke kterým mi dodal témata. To bylo všechno. Žádné zkoušky ani diplomovou práci jsem nedělala,“ pokračovala.

Přiznala dále, že se jí to sice zdálo divné, ale Kubeš ji prý ubezpečil, že každá škola má nastavený systém jinak. „Tvrdil, že když už jednu vysokou školu mám, tak není problém mi zařídit individuální studijní plán v této podobě. Já jsme mu prostě jako zaměstnanci fakulty důvěřovala. Měl i její razítko. Nechtěla jsem se příliš vyptávat a mít pak nějaké potíže. Do poslední chvíle mi lhal, že nic špatného neudělal. Můžete si o mě klidně myslet, že jsem hloupá blondýna,“ uzavřela.

Práva v Plzni vystudoval za dva měsíce. Odebrání titulu potvrdil soud

Krimi

Podle závěru vyšetřovatelů Kubeš nabízel širokou škálu služeb od falešného potvrzení o absolvování různých vzdělávacích a rekvalifikačního kurzů přes maturitní vysvědčení až po vysokoškolské diplomy.

Ceny se pohybovaly od dvou do sedmi tisíc korun. Prodával také falešné dluhopisy. Prázdné úřední tiskopisy si objednával jako zástupce univerzity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám