Hlavní obsah

Podnikatel neuspěl s ústavní stížností na odebrání titulu z Plzně

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně se snažil přesvědčit soudce Ústavního soudu (ÚS) podnikatel Jan Harangozzo, že se mu stala křivda, když přišel o magisterský diplom z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jeho stížnost soudci označili jako zjevně neopodstatněnou. Muž tak přišel o poslední možnost, jak své dvouměsíční studium na právech obhájit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Janem Musilem upozornil na důkazy, podle nichž mělo podnikatelovo studium daleko ke standardu. Harangozzo totiž na škole strávil pouhé dva měsíce a dva dny. Byl přijat mimo běžné přijímací řízení rozhodnutím tehdejšího děkana Milana Kindla, jenž podnikatele zařadil rovnou do posledního ročníku na základě „potvrzení o vykonaných zkouškách“. Žádné takové zkoušky se ale nepodařilo dohledat.

Už v roce 2016 Nejvyšší správní soud rozhodl, že vysokoškolský diplom je osvědčení, které může rektor zrušit, pokud byl diplom vydán v rozporu se zákonem. Soud to tehdy podmínil jednak spolehlivým zjištěním nezákonnosti vydání diplomu, ale také dodržením podmínek přiměřenosti zásahu vzhledem k právům držitele diplomu.

V ústavní stížnosti si Harangozzo stěžoval na porušení základních práv a prolomení principu právní jistoty. Dále tvrdil, že pro zrušení jeho osvědčení o završení studia nebylo dost podkladů, což není jeho vina. Soudci ale konstatovali, že v případu byly jasně dány okolnosti podstatného a přesvědčivého charakteru, které umožnily diplom odebrat. „ÚS neshledal žádné porušení stěžovatelových základních práv,“ napsali soudci do odůvodnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám