Hlavní obsah

Mafián Černák bude vydán na Slovensko

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský v pátek povolil vydání údajného šéfa středoslovenského podsvětí Mikuláše Černáka (36) do Slovenské republiky. Černák si tam má odpykat zbytek osmiapůlletého trestu za vydírání. Právu to sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Foto: Josef Zajíc

Frýdecký zámek.

Článek

Podle jejího vyjádření bude rozhodnutí Rychetského standardním postupem oznámeno slovenskému ministerstvu spravedlnosti spolu s návrhem na termín Černákova předání.

"Vlastní eskortu bude zajišťovat obvyklým způsobem Vězeňská služba ČR se svými resortními partnery ze Slovenska. Bližší okolnosti předání nebudou, stejně jako v obdobných kauzách, zveřejňovány s ohledem na bezpečnostní opatření," uvedla Chaloupková.

Rozmyslel si žádost o azyl

Černáka zadržela letos 5. dubna speciální policejní zásahová jednotka na parkovišti benzínové čerpací stanice v Klíčanech na Praze-východ. O tři dny později se slovenské ministerstvo spravedlnosti obrátilo na českou stranu s oficiální žádostí o jeho vydání.

Černák původně požádal v České republice o azyl, později ale žádost stáhl a se svým vydáním na Slovensko vyjádřil souhlas. Proto o přípustnosti jeho vydání nerozhodoval soud, ale ve zkráceném extradičním řízení rovnou ministr spravedlnosti.

Odsouzen za vydírání

Černák byl loni v listopadu podmínečně propuštěn ze slovenského vězení, podle verdiktu bratislavského Nejvyššího soudu se ale musí do vězení vrátit, neboť byl na svobodu propuštěn předčasně. Původně jej soud odsoudil i za vraždu polského podnikatele Grzegorze Szymanka, a to na patnáct let. U Nejvyššího soudu však korunní svědek několikrát změnil výpověď a další ze svědků byl v průběhu procesu zavražděn. Černák tak byl nakonec v roce 1997 odsouzen jen za vydírání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám