Hlavní obsah

Lyžařka na Zadově narazila do zasněžovacího zařízení, letěl pro ni vrtulník

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník leteckých záchranářů z Českých Budějovic musel v pondělí odpoledne letět pro osmnáctiletou lyžařku, která narazila na šumavském Zadově do zasněžovacího zařízení, když se na sjezdovce vyhýbala jinému lyžaři. Zařízení bylo sice zcela v souladu s předpisy zabezpečené ochrannými matracemi, ale i přesto dívka zůstala po pádu ležet a byla zjevně otřesena.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kolemjedoucí lyžaři ihned zavolali na náš dispečink, takže jsem u ní byl během pěti minut. Okolo ní stálo mnoho jiných lyžařů. Poslal jsem je po sjezdovce dolů a věnoval se poraněnému děvčeti. Neměla sice viditelná poranění, ale stěžovala si na silné bolesti v bederní oblasti a krční páteře a měl jsem proto podezření na možné vážné poranění,” popsal Právu zásah člen Horské služby Šumava Miroslav Cinádr.

„Navíc byla silně podchlazená, a proto jsem požádal o pomoc zdravotnickou záchrannou službu a vyslání vrtulníku,“ dodal.

Dodal, že mezitím dorazil k poraněné mladé ženě i lékař záchranné služby, který shodou okolností na Zadově lyžoval. „Společně jsme poraněné sňali ochrannou přilbu, nasadili krční límec a umístili ji do vakuové matrace a na saních za čtyřkolkou svezli k horské chatě Churáňov. Tam ji převzala do péče posádka vrtulníku a transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

Dvanáctiletá narazila do ocelového bednění

Černý den lyžařů na Šumavě ale neskončil. Jak Právu vpodvečer řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura, odpoledne museli záchranáři pomáhat i dvanáctileté dívce v Železné Rudě, která narazila do ocelového bednění u sjezdovky a musela být rovněž transportována do nemocnice.

„Na Šumavě je nyní kvůli klimatickým podmínkám v provozu jen málo sjezdovek a vzhledem k tomu, že začaly jarní prázdniny, jsou všechny doslova přeplněné lyžaři. Upozorňuji proto všechny, že musí bezpodmínečně jezdit ohleduplně k ostatním i k sobě a jízdu přizpůsobit aktuálnímu stavu tratí a samozřejmostí by měly být ochranné přilby a dodržování desatera FIS (Mezinárodní lyžařské federace),“ zdůraznil Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám