Hlavní obsah

Lupiči utekli z banky s milióny

Novinky, tom, Právo
PRAHA

Řádově milióny korun si podle policie odnesla čtveřice pachatelů, která přepadla v úterý dopoledne pobočku Komerční banky v Praze 4 na sídlišti Háje. Tři maskovaní muži a jedna žena si peníze vynutili na zaměstnancích se zbraněmi v rukou.

Foto: Kateřina Béderová
Článek

Lupiči si vybrali banku, která je umístěna v jednopodlažní budově bývalé školky na vcelku klidném místě mezi paneláky. Dovnitř vtrhli před desátou hodinou, kdy už byla pobočka otevřena veřejnosti, jak informoval mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Lupiči na zaměstnance namířili pistole a donutili je, aby vydali hotovost. Podle Bernáška nestříleli, ani nikoho nezranili. Poté i s penězi utekli.

"Zatím víme jen to, že pachatelé byli mladšího věku. Ukradenou částku nebudu na přání banky komentovat," řekl šéf pražské výjezdovky Bohuslav Pařenica. Bernášek ovšem později sdělil, že lup přesahuje dva milióny korun.

Pařenica také nechtěl říci, zda byly ukradené peníze zabezpečené rozbuškou s barvou, která bankovky znehodnotí. "Tomu absolutně nevěřím. Peníze jsou takto zabezpečeny při převozu v boxech, ale určitě ne v případě, že se jedná o hotovost připravenou pro běžné operace," vyslovil svůj názor expert z firmy, která se zabývá převozem peněz.

Svědkyni přepadení nepřekvapilo

"Právě jsem se vracela z rehabilitace, takže vím, že se to seběhlo krátce po desáté hodině. Čtveřice mladých lidí utíkala z oploceného areálu banky za roh paneláku. Tam měli určitě připravené auto," sdělila novinářům asi šedesátiletá svědkyně incidentu, když odešla z výslechu u kriminalistů.

"Podle pohybu a stylu jakým běželi, bylo evidentní, že se jedná o mladé lidi. Hned mi bylo jasné, že se něco stalo. Všichni na sobě měli kulich a černou bundu, dva černé kalhoty a dva šedivé džíny. Byli ke mně otočení zády, takže jsem jim bohužel neviděla do obličeje, ale na místě byla i žena okolo čtyřicítky, která musela tváře pachatelů vidět alespoň z profilu, protože okolo ní proběhli," uvedla svědkyně a dodala, že jí přepadení banky vůbec nepřekvapilo.

"Sídliště je bezprizorní. Přestože je v okolí několik škol a mateřská školka, na policajta tu nenarazíte. Odpoledne tu posedávají po lavičkách děti a popíjejí krabicové víno a kouří marihuanu. Nedivím se, že se rozhodli vykrást banku ve dne, i když věděli, že je uvidí řada lidí," postěžovala si.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám