Hlavní obsah

Lupiče z banky zadrželi za 12 minut, pomohli školáci

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Banku v těsném sousedství centra Břeclavi si jako místo loupeže vybral ve čtvrtek dopoledne devětadvacetiletý muž z Břeclavska. Po provedeném činu se z ukořistěných peněz radoval jen několik málo minut.

Článek

Lupič vnikl do pobočky GE Money Bank na Sovadinově ulici v Břeclavi asi čtyři minuty po deváté hodině. Obličej zakrýval tmavými brýlemi a kšiltovkou a na přepážku položil lístek s nápisem, že se jedná o přepadení. Svou výzvu zdůraznil střelnou zbraní. Poté, co dostal do batohu peníze, dal se na útěk.

Kořist si lupič ani nestačil spočítat. Kolik ukradl, se tak dozví nanejvýš od policejního komisaře. Tolik štěstí ale nemohou mít novináři, současná pravidla zakazují uvádět hodnotu odcizené částky. "Výši způsobené škody nesmíme sdělit," řekla Právu tisková mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Podle informací Práva skončilo v batohu zloděje asi padesát tisíc korun, ale navíc také bezpečnostní prvek, který lup vzápětí znehodnotil barvou. Stačila mu jej tam vhodit duchapřítomná pracovnice banky a barvící patrona nezklamala.

Zbraně se zbavil

Policisté přijali zprávu o přepadení banky devět minut po deváté hodině. Operační důstojník policie okamžitě alarmoval všechny hlídky. "Za dvanáct minut jsme měli pachatele i s uloupenými penězi. K zadržení nám nemalou měrou pomohlo několik třináctiletých kluků, kteří dokázali přijíždějící hlídce perfektně popsat směr útěku i pachatele," dodala mluvčí.

Lupič se snažil ukrýt v zahradě opuštěného domu na nábřeží Dyje, ve vzdálenosti asi tři sta metrů od místa přepadení. Cestou se ale stačil zbavit zbraně a tak ji policisté ještě odpoledne hledali. Není vyloučeno, že skončila na dně nedaleké řeky.

"Policejní ředitelství předpokládá, že školákům za jejich výkon veřejně poděkujeme. Asi tak učiníme hned na začátku školního roku, aby i ve škole věděli, co se jim povedlo. Opravdu nám pomohli," řekla mluvčí.

Poslední případ potvrdil, že na Břeclavsku se bankovním lupičům moc nedaří. Pachatelé, kteří před časem dvakrát přepadli banku v Hustopečích, jsou za mřížemi, a další, které jejich čin inspiroval k loupeži na stejném místě, také nezůstali policii utajeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám