Hlavní obsah

Lovci lebek chytili Poláka stíhaného za vraždu, v ČR si žil na vysoké noze

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teprve před pár měsíci sestavená Skupina cíleného pátrání, které se běžně říká lovci lebek a která funguje při krajské policejní správě v Brně, dopadla v minulých dnech několik hledaných lidí. Byl mezi nimi muž, který uprchl z polského vězení, nebo mladík, který se skrýval před nástupem do vězení osm let. Odsouzen byl přitom jen na 36 dní.

Zásahy skupiny tzv. lovců lebekVideo: Policie ČR

 
Článek

Ozbrojený a nebezpečný. To byl stručný popis čtyřiatřicetiletého Poláka, který by si klidně zasloužil přezdívku polský Kajínek. Recidivista s bohatou trestní minulostí má totiž za sebou mimo jiné útěk policejní eskortě i z polského vězení. V Polsku je stíhán za vraždu a vydírání.

Když mu u sousedů hořela půda pod nohama, vydal se s novou identitou do České republiky. Ale to se přepočítal. Lovci lebek ho zadrželi loni na podzim.

Muž začal žít a pracovat v Brně. Získal funkci poměrně vysokého manažera v jedné z počítačových firem, našel si německou přítelkyni a žil na velmi vysoké úrovni. Nikdo z jeho okolí netušil, co je zač a že je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Foto: Policie ČR

Zatýkání nebezpečných pachatelů v Brně.

Policistům se podařilo poměrně složitě zjistit, že si novou identitu vytvořil na falešné doklady skutečně žijícího Poláka, který o svém dvojníkovi neměl ani tušení. Předpokládali, že muž je ozbrojený, postupovali proto obezřetně. Zásahová jednotka muže zadržela v Německu ve chvíli, kdy jel autem v podnapilém stavu, uvedla policie.

Policisté v úterý představili několik případů, které v posledních dnech vyřešili. V dalším případě dopadli muže, který se osm let skrýval, aby nemusel nastoupit na 36 dní do vězení

Osm let se vyhýbal vězení v délce 36 dnů

Šestadvacetiletý muž se poměrně nesmyslně celých osm let vyhýbal nástupu trestu, který byl pouhých 36 dnů. Vězení si přitom měl odpykat za to, že ještě jako velmi mladý nenastoupil na trest ve formě veřejně prospěšných prací ve výši 72 hodin, které mu pak soud proměnil na zmíněných 36 dnů.

Foto: Policie ČR

Zatýkání nebezpečných pachatelů v Brně.

Později se pak za svůj prohřešek styděl, práci si hledal pro jistotu načerno, a jak se sám přiznal, strach měl z policie i ve výtahu.

Celých pět let před šestiletým trestem unikal také muž, který měl na svědomí závažnou majetkovou činnost. Toho zadrželi ve chvíli, kdy byl téměř bezbranný. Léto trávil ve známém autocampu u jezer pod Pálavou a zatčen byl ve chvíli, kdy se šel sprchovat a oblečen byl pouze v ručníku. Letošní vánoce už strávil za mřížemi. I tento muž byl však na útěku nelegálně ozbrojen dvěma zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám