Hlavní obsah

Loštický podnikatel podlehl průstřelu hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOŠTICE

Podnikatel, který zapálil dvě budovy ve svém vlastnictví v Lošticích na Šumpersku a ohrožoval střelbou zasahující policisty a hasič, zemřel v olomoucké Fakultní nemocnici. I přes snahu lékařů podlehl průstřelu hlavy, který si sám nelegálně drženou zbraní způsobil.

Článek

Drama začalo krátce před 14. hodinou, kdy byl šumperským hasičům nahlášen požár dvou objektů v obci Loštice. V tu chvíli hasiči ještě netušili, že nepůjde o normální zásah. Po příjezdu na místo totiž na hasiče čekalo nemilé překvapení. Stali se terčem střelby. Podnikatel střílel i po starostovi, exekutorech i policistech.

Poté, co muž zapálil dvě budovy, zabarikádoval se v jednom z objektů a odmítl vyjednávat. Profesionální hasiči ze Zábřebu a dobrovolníci z Loštic a Mohelnice se vzhledem k hrozícímu nebezpečí k hořícím budovám nedostali. "Když hasiči dorazili na místo, k hořícím objektům se bohužel nedostali, protože policie okolí bezprostředně uzavřela," sdělila Novinkám mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Policejní vyjednavač neuspěl

Do Loštic se sjely policejní jednotky ze šumperského obvodu, zásahové komando z Ostravy, pyrotechnici a specialista na vyjednávání. "K vlastnímu zásahu však nedošlo," řekl kapitán Milan Pospíšek z krajské policie v Ostravě. Těžkou práci měl i vyjednavač, se kterým 48letý podnikatel nechtěl komunikovat. Policisté místo neprodleně uzavřeli, natáhli pásky označující místo trestného činu, postavili zátarasy a vyčkávali.

Zhruba v 17:30 hod se však z objektu ozval výstřel. V ten okamžik do areálu vnikla zásahová jednotka a začala prostor prohledávat. V jedné z budov pak nalezli podnikatele se střelným poraněním hlavy.

Boj s ohněm v zákrytu

Řídící důstojník hasičského zásahu Vladimír Beneš naší zpravodajce kolem 15. hodiny řekl, že rozšíření požáru na další budovy bezprostředně nehrozí. "Jestliže by se to však přeci jen stalo, máme dohodu s policií, že pak musíme jednat," řekl. K činu museli přikročit krátce po 17. hodině, kdy se oheň uvnitř areálu rozšířil a hrozila exploze tlakových nádob. Hasiči proto s jedním vozem najeli zadním vjezdem do areálu a v zákrytu se pustili do boje s ničivým živlem.

Na muže upozornili sousedé

Na podnikatele nejprve upozornili sousedé, kteří viděli, jak po dvoře chodí s kanystry a něco tam rozlévá. Zavolali proto na obecní úřad, na místo pak vyrazil starosta Loštic Ctirad Lolek. Ten pro ČTK potvrdil, že podnikatel o svůj areál se stabebninami přišel zhruba před třemi týdny v dražbě kvůli dluhům.

Podnikatel pravděpodobně neunesl tíhu svých dluhů a ze strachu před exekutorem svůj majetek raději zapálil a následně obrátil zbraň proti sobě. Exekutoři jeho majetek podle neoficiálních informací vydražili za 1,1 mil. korun. Podnikatel měl přitom dluhy ve výši 800 tisíc korun. Rozvedený muž má dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám