Hlavní obsah

Lobbista Marek Dalík chce na svobodu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Lobbista Marek Dalík odsouzený na pět let do vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu podal žádost o podmíněné propuštění. Odpykal si půlku trestu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobbista Marek Dalík nastoupil v roce 2017 do věznice v Ruzyni.

Článek

Dalík nastoupil do vězení v listopadu 2017, nejdřív do pražské ruzyňské věznice, pak byl převezen do věznice ve Znojmě. Mohl tam po nějaké době pracovat, a to dokonce i mimo areál věznice. Na Dalíkovu žádost o propuštění upozornil v úterý server Aktuálně.cz.

Původně byl lobbista v roce 2016 odsouzen na čtyři roky, Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil a vrchní soud ho pak znovu uznal vinným z podvodu a trest zvýšil na pět let. S dalším dovoláním k Nejvyššímu soudu, stejně jako se stížností k Ústavnímu soudu, již Dalík neuspěl.

Záznam: Marek Dalík nastupuje do vězeníVideo: Novinky

Dalík se podle vyšetřovatelů podvodu dopustil coby poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Policie lobbistu vyšetřovala na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Lobbista vinu popíral.

Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám