Hlavní obsah

Liznerova žádost o obnovu procesu odročena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf Centra kuponové privatizace Jaroslav Lizner si bude muset na rozhodnutí o obnovení procesu téměř dva měsíce počkat. Soudu se totiž nepodařilo včas doručit ministru vnitra žádost o zproštění mlčenlivosti dalších svědků z řad bývalých policejních důstojníků. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 proto v pondělí jednání odročil na 7. července.

Foto: Anna Čelouchová

Gotické oděvy a "bílá" paní v modrých šatech.

Článek

Lizner byl v roce 1996 odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a za úplatkářství k šesti letům vězení. Lizner si trest odpykal, stále ale trvá na své nevině. Žádá proto nový proces, který by ho očistil.

Jeho hlavním svědkem je bývalý policejní důstojník Ondřej Hoch, který již u soudu řekl, že se Lizner stal obětí policejní provokace. Podnikatel Luboš Sotona, který Liznerovo stíhání inicioval, byl podle Hocha policejním agentem. Hochova slova mají potvrdit další dva bývalí policejní důstojníci, tehdejší šéf protikorupční policie a jeho nástupce.

Ministr vnitra je ale musí zprostit mlčenlivosti. Sotona tvrdí, že si na něm šéf Centra kuponové privatizace vynucoval úplatek.

Padl do pasti policie?

Policie Liznera zatkla v říjnu 1994 v okamžiku, kdy si z restaurace Asia na pražské Letné odnášel kufřík obsahující policií nastrčených osm miliónů korun, které tam převzal od Sotony. Obvodní soud si vyžádal bankovní dokumenty, které mají podle Liznera potvrdit, že si policie vybrala peníze na fingovaný úplatek dříve, než se o něm podle Sotonova svědectví dozvěděla.

Hoch uvedl, že Liznerovo zatčení zmanipuloval Sotona spolu s několika tehdejšími pracovníky ekonomické kontrarozvědky. Jedním z důvodů bylo podle Hocha to, že ji chtěl prezident Václav Havel zrušit, neboť nevykazovala uspokojivé výsledky a přitom přišla státní pokladnu na milióny korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíčový svědek Liznera konečně vypovídal

Ani po pátečním výslechu bývalého policejního agenta Ondřeje Hocha není jasné, zda soud obnoví proces s někdejším šéfem Centra kupónové privatizace Jaroslavem...

Výběr článků

Načítám