Hlavní obsah

Lizner Grosse znovu požádá o zproštění mlčenlivosti svědka

Právo, lek
PRAHA

Bývalý šéf Centra kupónové privatizace Jaroslav Lizner, který byl v roce 1996 odsouzen k šesti letům za úplatkářství, se chce prostřednictvím soudu opět obrátit na ministra vnitra Stanislava Grosse v souvislosti se zproštěním mlčenlivosti klíčového svědka, bývalého policejního agenta Ondřeje Hocha.

Článek

Svědek totiž tvrdí, že má důkazy o Liznerově nevině. Jeho výpověď by tak mohla jednak vést k obnově celého procesu s někdejším prvním mužem kupónové privatizace, ale i případnému zvratu v celé kauze. Gross nicméně již jednou odmítl zprostit Hocha mlčenlivosti s odůvodněním, že "by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob," tedy nejen Hocha, ale i jiných.

Jak v pondělí uvedl Liznerův advokát Ivan Krutský, společně s klientem se nehodlají vzdát. "Já budu navrhovat soudu, aby bylo znovu vyžádáno stanovisko pana ministra a aby bylo eventuelně přehodnoceno s ohledem na to, co už se ví," prohlásil u dnešního soudního jednání, v němž právě Lizner usiluje o obnovu procesu.

Hoch prý strach nemá

Hoch se totiž po Grossově zamítavém rozhodnutí otevřeně vyjádřil pro média v tom smyslu, že se o svojí bezpečnost nebojí a že už v minulosti prošel mnoha horšími situacemi, a v těchto nikdo obavy o jeho zdraví či život neprojevil. Rovněž zdůraznil, že o Liznerově nevině ví již dlouho, ale v roce 1996 nemohl vypovídat, protože byl ještě ve službách tajné služby.

Jak nicméně vyplynulo z dnešního opětovného Grossova vyjádření pro média, ministr dále trvá na svém rozhodnutí, tedy že Hocha mlčenlivosti nezbaví. "Mohl bych to udělat, jen pokud nedojde k ohrožení jeho života nebo života jiných osob. V tomto případě mám ale písemné stanovisko od některých policejních útvarů, že určití lidé jsou ohroženi. Dokud nebudu mít v ruce stanovisko, že toto nebezpečí bylo odstraněno, tak ho mlčenlivosti nezbavím. To snad každý pochopí," řekl ministr vnitra.

Lizner podle pravomocného verdiktu z roku 1996 přijal v roce 1994 osm miliónů jako úplatek za zprostředkování transakce s akciemi Mlékárny Klatovy. Jeho stíhání inicioval podnikatel Tomáš Sotona, podle kterého si Lizner na něm vynutil úplatek.

Liznerův advokát navrhl kromě Hocha soudu i další svědky, kteří podle něj mohou věc zvrátit ve prospěch jeho mandanta. Patří mezi ně například i tehdejší Sotonova přítelkyně Zuzana Jíravová, která údajně v procesu vypovídala proti Liznerovi pod Sotonovým nátlakem. Svědčit bude na konci ledna. Do té doby totiž trestní senát Obvodního soudu Prahy 7, který se věcí zabývá, musí vyřešit náhradu za přísedícího soudce, jenž rezignoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám