Hlavní obsah

Lidská hloupost nezná mezí, řekl Chovanec na adresu řidiče kamiónu

– Studénka • Aktualizováno
Novinky, lsi

Policie už zadržela řidiče kamiónu, který pravděpodobně zavinil srážku s vlakem Pendolino, při níž zemřeli dva lidé a 18 jich bylo zraněno. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že se jedná o Poláka. Podle Českých drah vjel na koleje ve chvíli, kdy svítila výstražná světla. Poté, co se spustily závory, z kamiónu utekl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kabina kamiónu se při nárazu utrhla a zůstala na přejezdu. Zbytek auta tlačil vlak dál.

Článek

„Řidič kamiónu, pravděpodobně polský občan, je v současné době zadržen. Budeme se pokoušet o zadržovací vazbu,“ řekl Chovanec novinářům. Jeho slova potvrdila i policejní mluvčí Gabriela Holčáková, která ovšem pouze potvrdila, že šofér byl cizinec.

Ministr vnitra čin řidiče odsoudil. „Při jeho chování nemohu neříct, že lidská hloupost nezná mezí, protože tak jak vidíme tu událost, tak je to jednoznačně lidské selhání tohoto člověka,“ řekl.

Česká televize s odkazem na dopravní inspekci uvedla, že těsně před kamiónem projela již při blikajících červených výstražných světlech přes přejezd dvě auta. To ještě ve chvíli, kdy závory nebyly dole.

Podle Holčákové je v současné době těžké říct, zda bude řidič obviněn. „Vyšetřování nehody je teprve na začátku,“ řekla Novinkám.

Polský kamión, který převážel plechy, vjel podle Českých drah na železniční přejezd ve chvíli, kdy blikala červená výstražná světla. Když se dostal na koleje a spustily se závory, z kabiny vyzdobené nápisem King of the Road na poslední chvíli utekl. Kdyby přitom přejezdem projel i za cenu poškození závor, doprava na trati by se automaticky zablokovala a neštěstí by se předešlo.

Vlak do kamiónu narazil v plné rychlosti. Dva lidé v pendolinu po nárazu zemřeli. Strojvedoucí byl těžce zraněn a zřejmě přišel o obě nohy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám