Hlavní obsah

Lichvář dostal podmínku. Chtěl úrok i 90 procent

Právo, Petr Kozelka

Využít těžké životní situace se nijak neštítil brněnský lichvář, který poskytl půjčky sedmi lidem. Výše úroku se přitom pohybovala mezi 60 a 90 procenty. Lidé, kteří takto sice rychle přišli k penězům, ale rychle zjistili, že ve skutečnosti spadli ještě hlouběji do dluhové pasti. Měli však štěstí v neštěstí, na lichváře si došlápli policisté a státní zastupitelství mu zabavilo jeho nemovitost, což dává poškozeným naději, že dostanou své peníze zpět.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Městský soud v Brně muže za trestný čin lichvy potrestal tříletým vězením s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Kromě toho muži zakázal pět let provozovat živnost týkající se poskytování úvěrů a uložil mu také peněžitý trest 300 tisíc korun.

U sedmi poškozených využil jejich finanční tísně, vystupoval jako osoba, která se jim snaží pomoci
z podkladů žalobců

Po odvolání státního zástupce brněnský krajský soud zvýšil peněžitý trest na 720 tisíc korun. Za lichvu lze v nejtěžších případech uložit až osm let vězení.

Statisíce vězeňskému vychovateli mohly být úplatek

Krimi

„Na podkladě důkazů bylo v hlavním líčení prokázáno, že obžalovaný s vědomím aktuálně nepříznivé finanční situace sedmi poškozených využil jejich finanční tísně, nezkušenosti a důvěřivosti, přičemž vystupoval jako osoba, která se jim snaží pomoci v tíživé životní situaci poskytnutím půjčky,“ informovali žalobci.

„V některých případech pak byl dluh jištěn zástavním právem k nemovitosti, kdy hodnota nemovitosti často činila i více než dvacetinásobek poskytnuté částky,“ upozornili brněnští státní zástupci.

Přišel si na tři miliony

Lichvář si takto přišel na téměř tři miliony korun. „V průběhu přípravného řízení byla státním zástupcem zajištěna nemovitost obviněného, což dává poškozeným naději, že jejich nárok na náhradu škody bude uspokojen z jejího prodeje. Mimoto se poškození mohou domáhat uspokojení svého nároku z peněžitého trestu,“ popsali žalobci.

Primář a smrt dítěte: rozsudek zrušen

Krimi

Ovšem zdaleka ne vždy skončí případ lichvářských půjček tak úspěšně. Odborníci proto důrazně radí, aby každý, kdo usiluje o úvěr, měl na paměti jednoduché pravidlo: ve finančních záležitostech se nikdy nerozhodovat hned na místě.

„Pokud je potenciální oběť v tísni, pak toto pravidlo platí dvojnásob a smlouvu o finanční půjčce či úvěru je namístě nechat přezkoumat nestrannou a práva znalou osobu, případně bezplatnou právní poradnou,“ dodali žalobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám