Hlavní obsah

Letadlu na Táborsku selhal motor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na jihu Čech se v sobotu odpoledne zřítila hned dvě ultralehká letadla. U obce Buková poblíž Trhových Svin spadl kolem 14:30 letoun s dvoučlennou posádkou a začal hořet. Dva muži utrpěli těžké popáleniny. O půl hodiny později se v Táboře kvůli poruše motoru zřítil motorový kluzák.

Článek

"Zaznamenali jsme dvě nehody malých letadel, jedno na Táborsku a jedno na Českobudějovicku," řekl Novinkám operační důstojník českobudějovické policie. Popálení muži ve věku 40 a 47 let byli transportováni do pražské vinohradské nemocnice.

Při druhé nehodě zahynul asi čtyřicetiletý pilot, dvacetiletá pasažérka utrpěla těžká zranění. "Startovali asi v půl čtvrté odpoledne. Vzlétli udělali zatáčku a najednou jim vynechal jeden motor. Potom však nezvládli přistávací manévr a letadlo šlo čumákem přímo do řepkového pole za letištěm," popisoval neštěstí Právu Jan Vlk z Aeroklubu Tábor.

Podotkl, že letadlo bylo zcela zdemolované, ale po pádu se nevznítilo. "Je vůbec zázrak, že to dívka přežila," míní Vlk. Podle zdroje z českobudějovické nemocnice je dívka s těžkým zraněním ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. To že, za zřícení letadla může selhání motoru potvrdil i Lubomír Střihavka z Ústavu pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod.

"Podle prvních šetření se kvůli selhání motoru, pilot rozhodl pro nouzové přistání, tak jak mu to ukládají pravidla pro létání a oznámil to dispečerovi na věž. Stoj se potom zřítil," konstatoval Střihavka. Proč letadlu zhasl motor, budou inspektoři ještě zkoumat. Expertize podrobí i přídavné systémy stroje, především palivový. "Škoda na kluzáku Pionýr je asi 400 tisíc korun," podotkl operační důstojní táborské policie Jaroslav Pazourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám