Hlavní obsah

Lékárnice pomáhaly při výrobě drog za desítky miliónů

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Síla peněz je mocnější než strach z kriminálu. To zřejmě dobře vědí dvě ženy z Brněnska, které musely vyměnit bílý lékárenský plášť za vězeňský mundúr. I přes hrozící soudní stíhání a pobyt ve vazbě ještě dlouhé měsíce od podezření stále kšeftovaly s výrobci drog. Jsou stíhány pro zločin výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětačtyřicetiletá majitelka lékárny a její sedmačtyřicetiletá zaměstnankyně nejméně od poloviny roku 2009 opakovaně prodávaly léčivé přípravky Nurofen Stop Grip a Modafen s obsahem pseudoefedrinu, který je prekurzorem k výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu).

Obviněné prodávaly tato léčiva v rozporu s právními předpisy, které upravují podmínky pro vydávání těchto přípravků – prodávaly větší množství těchto léčiv jedné osobě, která jim předala několik občanských průkazů různých osob.

Do dubna loňského roku takto prodaly léčiva, ze kterých by podle výpočtu vycházejícího ze znaleckého posudku Kriminalistického ústavu v Praze bylo možné vyrobit 28 kilogramů pervitinu v hodnotě 42 miliónů korun.

Obvinění padlo v dubnu

Začátkem dubna proto kriminalisté obě ženy obvinili z výše uvedeného trestného činu. Z trestního stíhání si však pachatelky příliš velkou hlavu nedělaly a ve své trestné činnosti pokračovaly.

Klec spadla minulý týden. “Kriminalisté obviněným ženám prokázali, že od dubna loňského roku do současné doby v rozporu s právními předpisy upravujícími podmínky pro vydávání těchto přípravků prodaly ještě nejméně dalších 1269 balení léčiv s obsahem pseudoefedrinu," uvedla policistka Petra Vedrová.

"Z tohoto množství by bylo možné vyrobit nejméně 500 gramů pervitinu. Vzhledem k tomu, že lékárnice pokračovaly v trestné činnosti, ze které byly už vloni obviněny, podal státní zástupce na podnět vyšetřovatele návrh k jejich vzetí do vazby a soudce jej akceptoval,“ dodala Vedrová.

Hrozí jim až desetiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám