Hlavní obsah

Lékaři alkohol zničil život, u soudu se zpovídá z loupežné vraždy pacientky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z vraždy bývalé pacientky se od úterka u ostravského krajského soudu zodpovídá bývalý praktický lékař Edgar Bednář (50). Čtyřiasedmdesátiletou důchodkyni uškrtil loni v listopadu v jejím bytě v Ostravě. Poté ji ještě okradl o peníze a šperky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný lékař si není vědom, že by vraždil, přesto se v soudní síni omluvil.

Článek

U soudu uvedl, že si z osudného dne pamatuje jen málo, protože byl opilý a navíc trpí duševní chorobou. K vraždě se ale nepřímo přiznal a vyjádřil lítost.

„Chtěl jsem se omluvit soudu, přísedícím a pozůstalým za tento čin, který se prostřednictvím mé osoby odehrál,“ řekl obžalovaný doslova. Předtím velmi detailně popisoval průběh osudného dne, který strávil zejména popíjením levného vína.

Časem to vedlo k takové degradaci jeho osobnosti, že byl schopen si zajišťovat prostředky cestou páchání trestné činnosti.
státní zástupce

To, že si průběh noci z 1. na 2. listopadu vůbec nepamatuje, označil za psychiatrický defekt. Řekl, že v minulosti se opakovaně léčil nejenom kvůli závislosti na alkoholu, ale byl hospitalizován na psychiatrii také kvůli silným depresím.

„Dá se říct, že obžalovaný v poslední době selhával ve vztazích k blízkým osobám, střídal zaměstnání a byl z nich opakovaně propouštěn pro svou nespolehlivost. Měl dluhy v řádu statisíců, na jeho majetek byla prohlášena řada exekucí,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský s tím, že muž zneužíval nejenom alkohol, ale i různé medikamenty, ke kterým měl jako lékař přístup.

Ženu srazil k zemi

„Časem to vedlo k takové degradaci jeho osobnosti, že byl schopen si zajišťovat prostředky cestou páchání trestné činnosti,“ řekl žalobce s tím, že i vraždu spáchal proto, aby získal peníze.

„Na nemocnou ženu zaútočil různými mechanismy od úderů do obličeje, sražení k zemi, našlápnutí na její tělo a posléze i škrcení, které vedlo až k její smrti,“ dodal státní zástupce.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a znalců. Zatím není jasné, zda bude ještě tento týden vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám