Hlavní obsah

Lékař je obžalován z miliónových podvodů s léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský městský soud se v pondělí začal zabývat případem lékaře Václava Jordána, který je obžalován z toho, že zdravotní pojišťovny připravil o léky za asi pět miliónů korun. Onkolog prý předepisoval na rodná čísla svých pacientů drahé léky - cytostatika, která pak sám v lékárnách vybíral.

Foto: Zdeňka Rylka Dovályová

Ukázka z festivalu žicých soch v Kroměříži

Článek

Lékaři hrozí za podvod a pokus ublížení na zdraví až osm let vězení. "Své pacienty jsem léčil tak, aby byli vyléčeni. Neškodil jsem jim," řekl v pondělí Jordán soudu s tím, že vinu popírá. Později ale odmítl vypovídat, ke kauze se chce vyjádřit až po rozsudku.

V žalobě se uvádí, že se muž dopustil trestné činnosti v letech 2001 až 2002 v době, kdy pracoval na onkologickém oddělení Sdružení zdravotnických zařízení v brněnské Zahradníkově ulici. Léky, které prý Jordán neoprávněně získal, poskytoval i zcela jiným pacientům, než měl. Léčiva tak byla vydána v rozporu se zákonem.

"Tím postupem došlo k neoprávněné plné úhradě těchto cytostatik, které pacientům nepodal," řekl mluvčí městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský. Žaloba dále uvádí, že Jordán za svého působení na onkologickém oddělení poskytoval pacientům léky v rozporu s platným doporučením pro jejich podávání.

V některých případech mohl podle specialistů způsobit pacientům vážné potíže. Proto onkolog stojí před soudem i kvůli pokusu ublížení na zdraví. S Jordánem je souzen bývalý revizní lékař Všeobecné zdravotní pojišťovny Ivan Lorenz, který je podezřelý z toho, že onkologovi svým jednáním machinace s drahými léčivy umožnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám