Hlavní obsah

Kyanidový vyděrač před soudem vše přiznal

– PRAHA

U Obvodního soudu pro Prahu 1 ve středu stanul další z kyanidových vyděračů. Bývalý horník František Jíra podle obžaloby vyhrožoval otrávením pitné vody v Praze kyanidem a rtutí. Obžalovaný se k činu před senátem přiznal. Soudkyně pak líčení odročila na prosinec.

Foto: Stanislav Merunka
Článek

Podle obžaloby Jíra poslal na konci letošního července ručně psaný dopis pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Požadoval v něm, aby na jím určených místech byly připraveny dvě plechovky od Solviny naplněné dvoutisícovými bankovkami. Jinak vyhrožoval, že otráví pitnou vodu půl kilogramem kyanidu draselného a kilogramem rtuti. Policie ho dopadla pouhé tři dny na to.

Znalci nepřišli

Jíra dnes přiznal, že neměl představu, kolik peněz vlastně požaduje: "Dopis jsem psal částečně pod vlivem alkoholu." Jako motiv konání uvedl, že chtěl koupit dům pro svou rodinu, která se mu rozpadla. Vyšetřovatelé vyčíslili, že do dvou jím požadovaných plechovek se vejde zhruba milión korun.

Předsedkyně senátu Edita Beranová nakonec líčení odročila na 12. prosince, neboť nepřišli znalci, na jejichž výpovědi obhájkyně obžalovaného trvala. Jírovi hrozí až tři roky vězení.

Letošní pražskou vyděračskou sérii zahájili 5. května dva kyanidoví vyděrači, kteří hrozili, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a veřejných stravovnách. Byli zatčeni po třech týdnech pátrání. Nedávno je pražský městský soud odsoudil k sedmi a osmi letům vězení. Verdikt je nepravomocný, neboť se na místě odvolal žalobce i jeden z obžalovaných. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kyanidoví vyděrači dostali 8 a 7 let

Osm a sedm let vězení rozdal pražský městský soud dvěma kyanidovým vyděračům. Jednatřicetiletý Petr Hirják a rok mladší Patrik Jirsa na jaře hrozili, že otráví...

Výběr článků

Načítám