Hlavní obsah

Kyanidoví vyděrači dostali 8 a 7 let

– PRAHA
ČTK, lek, Právo

Osm a sedm let vězení rozdal pražský městský soud dvěma kyanidovým vyděračům. Jednatřicetiletý Petr Hirják a rok mladší Patrik Jirsa na jaře hrozili, že otráví jídlo v nemocnicích kyanidem. Od státu požadovali výkupné 300 miliónů korun.

Foto: Jana Bečková

Plechý

Článek

Rozsudek však není pravomocný. Státní zástupce pro muže požaduje vyšší trest, proto se odvolal. Na místě se odvolal také Hirják, který trvá na tom, že nic neudělal. Jirsa si ponechal zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Oba by také měli nahradit škody, které způsobili ministerstvu zdravotnictví a nemocnicím. Společně by měli zaplatit ministerstvu zdravotnictví 325 000 korun, motolské fakultní nemocnici 32 000 korun a Všeobecné fakultní nemocnici 82 000 korun.

Soud rozhodoval v trestní sazbě, která má horní hranici 12 let. Tvrdší trest dnes dostal Hirják, kterého státní zástupce Martin Omelka označil za mozek celého vydírání. Jirsa pak celý plán uskutečnil.

Jirsa: potřeboval jsem 4 milióny

Jirsa se ke všemu přiznal. Dřívější zaměstnanec Nemocnice u Apolináře a současný podnikatel v zahradnictví před soudem už včera vypověděl, že ho Hirják navštívil doma v Pyšelích na Benešovsku na konci dubna. Řekl mu o nápadu vydírat stát a hned mu popsal hrubou představu, jak to udělat.

"Nejdříve se mi to nezdálo, ale přemýšlel jsem o tom a došel k hloupému názoru, že by to byl dobrý nápad. Bydlíme totiž s rodinou v domě se třemi dalšími rodinami a měli jsme s nimi docela konflikty, tak bychom se chtěli konečně odstěhovat," popisoval otec tří dětí.

Domlouvání o požadované sumě popsal takto: "Já jsem Hirjákovi řekl, že bych potřeboval tak tři až čtyři milióny, abych si koupil dům. Pak jsme se ale v návalu řeči domluvili na 300 miliónech."

Byla to msta, hájí se Hirják

Hirják se na rozdíl od Jirsy ničeho neúčastnil, a tedy po sobě nezanechal průkazné biologické, pachové či grafologické stopy. Také vše popřel. "Já jsem s Jirsou mluvil naposledy před rokem, kdy mě žádal o půjčku, že prý má nějaký tip na loupežné přepadení," tvrdil. Jirsa prý na něj všechno hodil poté, co zjistil, že ho manželka podvádí právě s ním.

Policie podezřelé vytipovala podle toho, že Jirsa byl dřívějším zaměstnancem uvedené porodnice u Apolináře. Pasovala na něj také tehdejší předběžná charakteristika psychologů, podle které za činem měl stát mladý, izolovaný, ve svém oboru nepříliš úspěšný středoškolák, kterého nikdo dosud nebral vážně. Policie u něj při domovní prohlídce našla láhev s kyanidem. Přes Jirsu pak došla na Hirjáka. Oba již byli v minulosti trestáni za drobnější delikty.

Reklama

Související témata:

Související články

Údajní kyanidoví vyděrači stanuli před soudem

Případ kyanidových vyděračů se po půl roce dostal k soudu. Proces s Patrikem Jirsou z Pyšel a Petrem Hirjákem z Prahy 10 začal ve středu u pražského městského...

Výběr článků

Načítám