Hlavní obsah

Kvůli smrti pacientky v Rychnově obvinila policie pečovatelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Policisté ukončili vyšetřování loňské smrti čtyřiadvacetileté ženy v ústavu sociální péče v Rychnově nad Kněžnou. Podle pitvy utonula. Pracovnice ústavu, která ji koupala, prý odběhla zkontrolovat další chovankyně, a to i přesto, že dívka nebyla schopna sama sedět. Informovala o tom ve středu televize Nova. Ženě hrozí až dva roky vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Když se pečovatelka vrátila, byla dívka pod vodou. Kriminalisté nyní tuto zdravotnici obvinili z ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Bylo vydáno sdělení obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti," řekla Nově mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková-Chvojková. Nova připomněla, že policie případ původně odložila, ale to se nelíbilo státnímu zástupci, který nařídil kauzu znovu prošetřit. Ředitel ústavu odmítl obvinění své podřízené komentovat, již dříve ale uvedl, že ústav nepochybil.

Podle rodiny mrtvé žena zemřela v důsledku hrubého zanedbání péče. Vedení ústavu ale už loni pochybení odmítlo. Otec klientky se o smrti dcery dozvěděl s jednodenním zpožděním. Vedení ústavu mu prý oznámilo, že zkolabovala. Z policejního spisu ale vyplynulo, že dívka zemřela na následky utonutí, uvedla Nova již loni.

Podle rodiny bylo divné i to, že jejich dcera měla po pitvě na čele velkou bouli a krevní sraženinu. Už dřív si navíc rodiče všimli dalších zranění na dceřině těle. Měli tudíž podezření, že ji týrala některá z klientek ústavu. To loni ředitel ústavu David Lepka popřel. Děvče ale podle Novy mělo na těle stopy po kousnutí a navíc na místech, kde se nemohla pokousat sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám