Hlavní obsah

Kvůli migraci vznikne speciální policejní jednotka

Praha

Cizinecká policie bude mít novou jednotku speciálně zaměřenou na nelegální migraci. Vláda ve středu souhlasila s návrhem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) s jejím zřízením. Bude mít 181 lidí a má okamžitě reagovat na vývoj v oblasti nelegální migrace a zajišťovat v této souvislosti jak veřejný pořádek, tak i ochranu hranic.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kontroly cizinecké policie ve vlaku. Ilustrační snímek

Článek

Policisté z této jednotky by také měli případně působit v detenčních zařízeních pro cizince. Ministerstvo chce jejím vytvořením zvýšit připravenost policie na rizika spojená s možnou migrační vlnou, uvedla ředitelka tiskového odboru ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Má sídlit v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Podle ministerstva vnitra vznik jednotky nijak nezatíží státní rozpočet, protože 170 tabulkových míst získá z detenčního zařízení Zastávka u Brna, které doposud nebylo zprovozněno, a zbylých 11 ze zařízení v Bělé-Jezové.

Část příslušníků jednotky chce policie získat v rámci náborové kampaně, zbylou část obsadí policisté, kteří se už nyní nelegální migraci věnují. Při výběru členů jednotky hodlá vnitro klást důraz i na jazykové znalosti.

Terorismus i katastrofy

Kromě zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a ochrany českých hranic má být totiž jednotka připravena i k okamžitému vyslání do zahraničí kvůli ochraně vnější schengenské hranice.

Mezi její další úkoly má patřit odhalování terorismu a organizovaného zločinu a jejich zabraňování nebo poskytování pomoci při likvidaci následků katastrof a živelních událostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám