Hlavní obsah

Kvůli Hlinkově nehodě se provede další zkouška

Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Zkouškou výhledů z vozidel bude ve středu pokračovat vyšetřování příčin dopravní nehody hokejového trenéra Ivana Hlinky. Právo o tom minulý čtvrtek informoval vyšetřovatel případu Rostislav Korb.

Foto: Petra Štefková

Zlínský komorní smíšený pěvecký sbor Cantica laetitia na 13. ročníku mezinárodní soutěže pěveckých sborů Gaude Cantem v Bielsko-Biała 2017, Polsko

Článek

"Budeme měřit technické možnosti výhledu z obou vozidel na druhé vozidlo," uvedl Korb, podle kterého pokus proběhne v rámci znaleckého zkoumání odborníka v oblasti dopravy. "Nebudeme nikde závodit, protože při pokusu budou obě vozidla stát. Na kameru se budou natáčet pohledy z obou vozidel na druhé z výšky očí obou řidičů," dodal s tím, že pokus se uskuteční na parkovišti, tedy mimo komunikaci.

Jedná se o třetí vyšetřovací pokus, přičemž první z nich měl vypovídat o pohledech z obou vozidel při jízdě přímo na výpadovce z města a druhý o dopravní situaci a stavu a tvarování vozovky v místě nehody. Policie má podle Korba již k dispozici znalecký posudek, který zkoumal technický stav obou vozidel.

"Nemohu sloužit," uvedl vyšetřovatel na dotaz Práva, zda byla obě vozidla před nehodou technicky v pořádku. "V pondělí se jdu na tento posudek podívat," uvedl pro Právo Jaroslav Krůšek, obhájce řidiče avie Pavla Velety, jenž je obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Lékařský posudek v pondělí

"Další znalecký posudek z oblasti lékařství bude hotový příští týden v pondělí," konstatoval Korb, podle kterého nebyl v rámci tohoto posudku vyslýchán každý z personálu nemocnice, jenž přišel do styku s Hlinkou. "Posudek bude zaměřen na zranění jako taková. To ostatní je předmětem zdravotní dokumentace, kterou má policie rovněž k dispozici," poznamenal.

Korb opětovně odmítl potvrdit, že ze simulovaných zkoušek na počítači vzešlo, že jel Hlinka před nehodou rychlostí sto šedesát kilometrů za hodinu. "Policie takový program, kde by bylo možné takové věci vyzkoušet, nemá," uvedl s tím, že o rychlostech obou vozidel před nehodou bude vypovídat znalecký posudek z oblasti dopravy.

"Dokud tento znalecký posudek nemám s kulatým razítkem, tak ani rychlost vozidel před nehodou znát nemohu," uvedl s tím, že posudek z oblasti dopravy má být dokončen do konce ledna. Jenže termín stanovený okresním státním zástupcem Pavlem Dvořákem k dořešení případu je už 20. ledna.

"Zatím policie o prodloužení lhůty nepožádala," uvedl Dvořák. "Budu samozřejmě opětovně žádat o prodloužení termínu," uvedl Korb. Stane se tak již potřetí. "Myslím, že to bude naposledy. Ale uvidíme, co budou chtít obhájci po přečtení znaleckých posudků ještě doplnit," uzavřel vyšetřovatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlinka nebyl připoután

Ivan Hlinka, jehož superb 16. srpna smetla na karlovarské výpadovce avie řízená Františkem Veletou, nebyl podle znalců před srážkou připoután. Pod jeho...

Hlinková požaduje čtvrtmiliónové odškodné

Vdova po kouči hokejové reprezentace Ivanu Hlinkovi Liběna požaduje od pojišťovny Karlovarských prádelen odškodné 240 tisíc korun. Řidič avie právě tohoto...

Výběr článků

Načítám