Hlavní obsah

Hlinková požaduje čtvrtmiliónové odškodné

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Vdova po kouči hokejové reprezentace Ivanu Hlinkovi Liběna požaduje od pojišťovny Karlovarských prádelen odškodné 240 tisíc korun. Řidič avie právě tohoto podniku František Veleta se v srpnu u Karlových Varů srazil s Hlinkou řízenou Škodou Superb. Vdova požaduje i uhrazení nákladů na pohřeb, oznámil její advokát Jiří Polanský.

Foto: Jiří Smutný

Lidový dům v Blučině

Článek

Přímo na místě tragické nehody na výpadovce z Karlových Varů do Prahy provádějí policisté od čtvrtečního rána vyšetřovací pokusy. Snaží se zjistit, za jakých podmínek a jak přesně se nehoda stala. Silnice je s přestávkami uzavřená pro ostatní dopravu.

Po prvním vyšetřovacím pokusu přijel na místo i advokát vdovy Liběny Hlinkové Jiří Polanský. "Za nehodu je odpovědný řidič avie," tvrdí.

"Postavili jsme superb v různých polohách na silnici od Karlových Varů a avii nad místo nehody. Jak se k sobě vozidla přibližují, zjišťujeme výhledové poměry před nehodou," popsal vyšetřovací pokusy šéf karlovarské kriminálky Petr Marek.

Podle něj přizvaný soudní znalec z oboru dopravních nehod Bohumil Málek na základě měření a videozáznamu vypracuje protokol. Z toho by mělo vyplynout v jaké vzdálenosti se mohli řidiči vidět či jakou jeli rychlostí a podobně. "Jedná se o standardní postup," uvedl Marek.

Řidič trvá na svém: něco mi tam vběhlo

V avii, zapůjčené od Karlovarských prádelen, seděl při pokusech i obviněný František Veleta, který se s Hlinkou srazil, a jeho advokát Jaroslav Krůšek. "Podle trestního zákona na to mají nárok," vysvětlil Marek s tím, že k měření se budou moci oba vyjadřovat až po vypracování protokolu soudním znalcem.

Veleta se nechtěl na místě nehody vyjadřovat a pouze zopakoval, že z hlavní silnice k zahrádkám neodbočoval. "Něco mi tam vběhlo, šlápl jsem na brzdy a dostal smyk," zopakoval svou výpověď.

Jeho obhájce mu věří. "Vyšetřování je v takovém stádiu, že nelze učinit žádný skutkový závěr natož pak právní," poznamenal advokát, podle kterého z pokusu vyplyne, který z řidičů mohl před nehodou něco udělat nebo jestli udělal něco, co nesměl. "Pokus je velmi důležitý, protože z něho vyplyne, jak k nehodě došlo a zřejmě i v jaké rychlosti," poznamenal advokát Krůšek.

Reklama

Související články

Vyšetřování Hlinkovy nehody uzavře silnici

Celkem na tři hodiny může být ve čtvrtek uzavřena výpadovka z Karlových Varů na Prahu od konce města až na odbočku na Hůrky. Právo o tom informovala mluvčí...

Výběr článků

Načítám