Hlavní obsah

Kvůli chybě soudce je propuštěný sadistický pedofil mimo kontrolu lékařů

Právo, Patrik Biskup

Zatímco nedávné propuštění polského pedofilního vraha Mariuse Trynkiewicze na svobodu provázel pořádný humbuk, české vězení v tichosti opustil hlavní aktér jednoho z nejotřesnějších případů sexuálního zneužívání dětí z poloviny 90. let, které skončilo trýznivou vraždou devítiletého školáka.

Foto: Profimedia.cz

Propuštěný vrah poznal od puberty jen celu. Teď je na svobodě a mimo dohled lékařů.

Článek

Dnes třiatřicetiletý muž, který od svého zatčení v pubertě poznal jen vězeňskou celu a ústavní cimru, je teď dokonce mimo kontrolu lékařů.

Soudce totiž zapomněl prodloužit ambulantní ochrannou sexuologickou léčbu, která tím automaticky zanikla. Za to byl už kárně potrestán.

Psychopat a vrah

Případ mladého devianta tehdy veřejností pořádně otřásl. Ještě jako nezletilec malé chlapce svazoval a strkal jim penis do konečníku. V té době za to nebyl trestně odpovědný, ale v šestnácti letech pak jednu ze svých obětí z obavy z prozrazení zabil a dostal za to výjimečný trest v délce 8,5 roku.

Dalších několik let pak strávil zavřený na psychiatrii. Při čtení některých pasáží soudního spisu naskakuje husí kůže.

„Obžalovaný vlákal chlapce do zahradní chatky, kde ho nejprve svázal, oči mu zakryl šátkem a ústa zacpal roubíkem. Potom se na něm ukájel análním stykem až do výronu semene,“ konstatoval tehdy soudce Pravoslav Polák.

V rozsudku soudce dále uvedl, že se malému chlapci podařilo z uvázání uvolnit, začal se bránit a křičet o pomoc.

„S úmyslem umlčet svědka omotal obžalovaný dítěti kolem krku gumové obinadlo a pomalu ho škrtil, přičemž dítě po řadu minut a při plném vědomí marně bojovalo o život. Tělo oběti pak naložil do plechového kolečka a shodil do vodárenské jímky,“ popsal vraždu Polák.

Znalci mladíka označili za sadistického psychopata s homosexuálním a pedofilním zaměřením, který ve vztahu k ostatním nezná soucit a nebere žádné ohledy.

Soud tehdy jednání obžalovaného označil za společensky mimořádně nebezpečné zejména s ohledem na zvlášť trýznivý způsob vraždy malého dítěte spočívající v jeho pomalém a prodlužovaném usmrcování.

Bez léčení to nejde

Podle odborníků se jeho sexuální úchylka vyznačuje tím, že pro její naléhavost a nutkavost není schopen v kritické chvíli své jednání ovládat.

Soudce také poukázal na to, že dva týdny před vraždou zneužil mladík jiné dítě, a to v době, kdy už docházel na ambulantní kontroly, při kterých svému ošetřujícímu lékaři lhal, že je zcela v pořádku.

„To vše při plném vědomí toho, jakým způsobem je pro své okolí nebezpečný,“ upozornil Polák s tím, že u soudu pak obžalovaný přiznal, že bez léčení to sám nezvládne.

Na zvonku má své jméno

Právu se podařilo propuštěného pedofila vypátrat. S ohledem na jeho ochranu před možnou pomstou nejen pozůstalých po obětech redakce nezveřejní žádné konkrétní údaje, které by ho mohly identifikovat. Muž se neskrývá pod žádnou falešnou identitou, dokonce se vrátil i do svého původního bydliště. Na zvonku v paneláku, kde bydlí se svojí matkou, má uvedeno i své pravé jméno.

Po zazvonění otevřela byt starší žena s francouzskými holemi. „Já vám ho zavolám,“ reagovala na otázku, jestli je syn doma. Ve dveřích se po pár vteřinách objevil vysoký, zavalitý pořez. Do řeči mu ale moc nebylo. Jak se mu po letech strávených ve vězení a ústavu žije na svobodě, nechtěl nijak komentovat. „Nic říkat nebudu. Zase by se to rozvířilo, já si už užil svoje,“ hlesl a zabouchl dveře.

S nikým se nebaví

Podle sousedů je muž většinou zalezlý doma, zbytečně na sebe neupozorňuje a s nikým se moc nebaví. Prý si našel i práci.

„Snad by ho proboha nepustili na svobodu, když by mohl být ještě nebezpečný. Bydlí tady rodiny s dětmi,“ reagovala starší žena z bytu přes chodbu.

Podle informací Práva strávil vrah v ochranné ústavní léčbě šest let. Jestli v rámci terapie podstoupil kastraci, ať už chirurgickou, nebo za pomoci chemických preparátů, nelze zjistit s ohledem na lékařské tajemství.

„Kastraci je možné u sexuálních delikventů provádět pouze na základě jejich dobrovolné žádosti. V takovém případě už potom od nich nebezpečí nehrozí,“ řekl Právu sexuolog Radim Uzel s tím, že případy, kdy násilníci požádají o kastraci, jsou jen ojedinělé.

Pokud se podle Uzla sexuální deviant odkázaný na doživotní léčbu vymkne lékařské kontrole, je to velké nebezpečí. „Jestliže v tomto případě udělal chybu soud, měl by to nějak napravit,“ míní Uzel.

Plzeňský psycholog Karel Bröckl je přesvědčen, že člověk s takovou nálepkou potřebuje oporu prostředí, do kterého se po letité izolaci vrací.

„Od toho se může odvíjet riziko dalšího selhání. Důležitou roli bude také hrát reakce okolí, jak dalece dá například najevo nespokojenost s jeho přítomností. To není nějaký zlodějíček či podvodníček, u kterého je adaptace do společnosti snazší než u člověka, který se dopustí sexuálně motivovaného zločinu na dětech,“ sdělil Bröckl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám