Hlavní obsah

Kus ledu z kamionu zdemoloval osobní auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kus ledu z nákladní soupravy spadl v pondělí na protijedoucí osobní vůz mezi Čížkovem a Starým Pelhřimovem. Led poškodil i čelní sklo a zranil řidiče osobního auta, jeho spolucestující měla drobné oděrky v obličeji. Škoda na autě byla odhadnuta na čtvrt milionu korun, sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Policie ČR, Novinky

Kus ledu, odpadlý z kamionu, zdemoloval osobní auto.

Článek

Kolize se odehrála na silnici I/19 zhruba hodinu po poledni.

„Při projíždění táhlé pravotočivé zatáčky z jízdní soupravy, kterou řidič před jízdou neočistil, spadl kus ledu na protijedoucí osobní automobil Toyota Verso. Led poškodil kromě jiného čelní sklo osobního vozidla a zranil řidiče i jeho spolujedoucí. Celková způsobená škoda na osobním vozidle byla odhadnuta na 250 tisíc korun,“ shrnula policejní mluvčí.

Zranění posádky osobního vozu byla naštěstí lehčího charakteru, muž byl po vyšetření v nemocnici propuštěn domů, žena utrpěla zejména oděrky v obličeji. Silnice byla po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému uzavřena, poté byl provoz řízen kyvadlově.

„Povinnost důkladně očistit před jízdou ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích. Podle ustanovení tohoto zákona řidič nesmí „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran“ a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích,“ připomněla znění zákona Čírtková.

Riziko plynoucí z nedostatečného rozhledu je nebezpečné stejně jako vrstva sněhu či ledu na střeše, která může jak náhle sjet na čelní sklo samotného vozu při brzdění, tak odlétnout a ohrozit ostatní účastníky provozu jako v tomto případě. „Za nedodržení povinnosti hrozí v příkazním řízení sankce až 2000 korun,“ připomněla policejní mluvčí.

Opilý majitel areálu najel v Harrachově na rolbě do 18leté lyžařky. Skončila v bezvědomí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám