Hlavní obsah

Kůň uvázlý ve žlabu, kachní mláďata v kanálu: Zvířatům pomohli hasiči

Ostrava

Hned dvě záchrany různých zvířat řešili v pondělí hasiči v Moravskoslezském kraji. Nejdřív pomohli hřebci zaklíněnému ve žlabu, později lovili z kanálu hejno mláďat divoké kachny. Akce zaznamenala kamera a fotoaparát hasičů.

Záchrana kachních mláďat v OstravěVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Statný kůň se dostal do problémů v pondělí dopoledne v obci Heřmánky na Novojičínsku. Ve stáji uvázl na několik hodin ve žlabu na krmivo. Nemohl se ani hnout a hasiči ho našli značně vysíleného.

Ke stěnám nebylo možné dostat vyprošťovací techniku, na řadu tak přišlo velké kladivo a majzlík a následně hydraulický rozpínací válec používaný u dopravních nehod. Na akci dohlížel veterinář, který nechal zvíře posunout do polohy vleže. Kůň dostal infúzi a čekalo ho několik hodin čerpání energie. Podle všeho ležel ve žlabu už od noci z neděle na pondělí.

Hasiči na Novojičínsku čtyři hodiny tahali klisnu z bahna

Krimi

Naštěstí neměl zlomenou nohu, byl pouze na několika místech poškrábaný. Navíc měl otok hlavy, kterou musel hodiny držet ve žlabu vychýlenou, protože k narovnání mu bránilo dřevěné koryto na vodu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana koně v Ostravě

„Když jsme přijeli, tak nervózně kopal či cukal nohama. Museli jsme je přivázat. Pak asi pochopil, že jsme tam pro jeho dobro, pro jeho záchranu, a byl zcela klidný – i při pořádných ranách majzlíkem do stěny žlabu,“ popsal v úterý zásah mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Příčinou svízelné situace, do které se zvíře dostalo, byla podle mluvčího zřejmě touha dosáhnout na zbytky sena na dně žlabu. „Postavil se na dno předníma nohama a sklouzl po linoleu, které seno přikrývalo,“ zmínil mluvčí.

Pes proháněl kachny na zamrzlé přehradě v Jablonci, led se ale prolomil

Krimi

Sice jednodušší, ale o to více jemnocitnou práci pak měli hasiči na starost po 20. hodině v Ostravě-Hrabové, kde do kanálu napadalo sedm mláďat divoké kachny.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana koně v Ostravě

„Hasiče na ně, respektive na nervózně pobíhající a zoufale káchající kachnu-matku, upozornili pracovníci průmyslového areálu,“ uvedl mluvčí hasičů. Hasiči mláďata vylovili podběrákem.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana kachních mláďat v Ostravě

„Vždy po osvobození rychle utíkala za svou mámou a ta si je vždy spočítala,“ dodal Kůdela s tím, že kachní rodinku pak vypustili do volné přírody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám