Hlavní obsah

Kriminalisté v několika městech zasáhli proti extremistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté v Plzni, Praze a Českých Budějovicích provedli v pátek dopoledne zátah zaměřený na extremismus. Plzeňským kriminalistům se totiž podařilo odhalit kanál, kudy proudí do Česka zboží s nacistickou tématikou. Akci považují za jeden z nejvýznamnějších úspěchů posledních let na tomto poli kriminality.

Foto: Elen Sladká

Křest knihy Legionáři s lipovou ratolestí v Uherském Brodě

Článek

Policisté se na stopu extremistů dostali po květnové demonstraci neonacistů v Praze, kde odebrali jednomu z účastníků třičko s nacistickými symboly a nápisy.

"Znalec jednoznačně potvrdil, že potisk na tričku je přímou a otevřenou propagací neonacismu. Například nápis Asgard byl v nacistickém Německu používán pro označení zločinecké organizace Sicherheitsdienst (SD)," uvedl mluvčí plzeňské policie Petr Kovář. Dále na třičku našel symboly používané speciálními jednotkami této kontrarozvědky, které prováděly zejména v Polsku, Bělorusku, Rusku, na Ukrajině a Slovensku likvidaci civilního obyvatelstva včetně žen a dětí.

Souvislosti policie dále rozplétá

Svršek přitom patřil teprve 17letému mladíkovi z Plzně a z toho popudu začali po zdroji podobného oblečení pátrat místní kriminalisté. "Podařilo se jim zjistit, že výrobky otevřeně propagující neonacismus jsou dováženy z Německa. Do rukou se jim dostal také katalog v němčině nabízející velmi široký sortiment oblečení," pokračoval Kovář.

Další pátrání policisty dovedlo až k obchodu v Přemyslově ulici v Plzni, jehož majitel takové zboží prodával.

Do poslední fáze se zapojili i policisté z Prahy a Českých Budějovic, kteří stejně jako v Plzni uskutečnili úderem 10. hodiny dopoledne prohlídky vytipovaných prostor. Jen v Plzni zabavili asi 500 kusů oblečení za půl miliónu korun.

"Vyšetřování případu včetně dalších souvislostí ještě probíhá. Je velice pravděpodobné, že policejní komisař zahájí v nejbližší době trestní stíhání majitele prodejny pro trestný čin podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů," dodal Kovář.

Reklama

Výběr článků

Načítám