Hlavní obsah

Kriminalisté ukončili vyšetřování Oleo Chemical

– Praha

Kriminalisté ukončili vyšetřování případu firmy Oleo Chemical, obhájci deseti obviněných se nyní začnou seznamovat se spisem. Ve středu to řekl dozorující žalobce Adam Borgula Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní stíhání se týká i lobbisty Iva Rittiga. Skupina byla údajně organizovaná a vyváděla z Oleo Chemical peníze.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Mimo Rittiga se trestní stíhání týká také zakladatelů firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných údajně žádá o spolupracující pozici, o čemž státní zástupce rozhodne při sepisování obžaloby.

"Policie ukončila vyšetřování. Obhájci s obviněnými se budou seznamovat se spisovým materiálem," řekl Borgula. Přípravné řízení tím ale ještě není u konce, protože právníci nyní mohou navrhovat doplnění dokazování, o kterém rozhodne policie. Ta pak obvykle navrhne státnímu zastupitelství podání obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Urbánek (vlevo) a Kamil Jirounek (vpravo), podnikatelé obvinění v kauze firmy Oleo Chemical

Protikorupční policie v kauze Oleo Chemical stíhá od loňska deset lidí podezřelých z vyvádění peněz z firmy. Rittig je obviněný z praní špinavých peněz, další pak z zkrácení daně či z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jsou mezi nimi i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal. Všech deset zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud.

Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 miliónů korun. Jeden z obviněných šéfů Olea Jirounek to v dřívějším rozhovoru odmítl. Podle něj šlo o standardní poradenství.

Finanční odborník žádá o pozici spolupracujícího obviněného

Podle kriminalistů ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro Oleo Chemical finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze.

Další obviněný, finanční odborník Jaroslav Kubiska, který dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty, nedávno podle médií při výslechu požádal o pozici spolupracujícího obviněného, což již dříve naznačoval. Jeho výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Státní zástupce Borgula o jeho žádosti zatím nerozhodl. Pokud ji přijme, projeví se to až při sepsání obžaloby. Ostatní obhájci Kubiskovo vyjádření zpochybňují.

Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám