Hlavní obsah

Krejčíře roky léčil psychiatr Cimický

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř policistům před lety řekl, že se zhruba čtyři roky léčil kvůli depresím u psychiatra Jana Cimického, jehož pacienty prý byly i Krejčířova matka a manželka Kateřina. Krejčířovu výpověď s touto informací přečetl v pondělí pražský městský soud, který začal projednávat obžalobu na Krejčíře a další čtyři muže.

Článek

Obžaloba se týká více než stomiliónového úvěrového podvodu ve společnosti Technology Leasing.

„Trpěl jsem ve vazbě psychózou, byl jsem paranoidní a byl schopen říci cokoli.“ Tak popsal při policejním výslechu před pěti lety své psychické rozpoložení kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř (40).

Depresemi údajně trpěl také jeho otec Lambert, který zmizel v říjnu 2002 a policie jeho tělo dodnes nenašla.

Psychiatr Jan Cimickýfoto: KORZO

Syn to těžce nesl

Tuto událost prý jeho syn nesl psychicky velmi těžce. Cimického se v pondělí nepodařilo kontaktovat. Již dříve ale v médiích přiznal, že pro Krejčířovy obhájce sepsal text týkající možného psychického stavu jejich klienta pod vlivem vazby.

V té se Krejčíř ocitl dvakrát. Nejprve strávil šest měsíců za mřížemi v období od července 2002 do února 2003, kdy jej na svobodu pustil až Ústavní soud. Podle jeho závěrů byl totiž podnikatel držen ve vazbě poslední tři měsíce nezákonně.

Za toto pochybení pak Krejčíř nejprve vysoudil po ministerstvu spravedlnosti 200 tisíc korun, ale odvolací soud tuto finanční satisfakci zamítl.

Vazba mu prý snížila IQ

Podruhé se Krejčíř dostal do vazby v září 2003, a to právě kvůli kauze Technology Leasing. Pobyl tam bez tří dnů přesně rok a právě v té době se prý jeho psychický stav výrazně zhoršil.

Krejčíř měl mít poruchy spánku, bezdůvodné úzkostné stavy či nechuť cokoli dělat.

„Pod domnělou tíhou událostí a údajném tlaku českých státních orgánů v podobě opakovaného stíhání a vzetí do vazby trpěl depresemi, na které bral prášky a dokonce se mu prý snížil IQ,“ řekl Právu zdroj, který je seznámen s výsledky zkoumání znalců-psychiatrů a psychologů. Ti budou v nyní projednávané kauze vypovídat jako svědci.

Krejčíř se soudu neúčastní, protože stále pobývá v Jihoafrické republice, kde byl loni v dubnu zadržen po útěku z ČR a přesunu ze Sychel. Za organizování zločinného spolčení a úvěrový podvod mu v případu Technology Leasing hrozí až 12 let vězení.

Obžaloba viní Krejčíře a další čtyři muže z toho, že na sklonku roku 2003 firmu Technology Leasing vytunelovali přes úvěr u České spořitelny. Škoda, kterou údajně úvěrovým podvodem způsobili nebo se o to snažili, se odhaduje na zhruba 162 miliónů korun.

Vražda utajeného svědka

Případ provází řada podivných událostí. Obviněných v této kauze totiž bylo více, ale u dvou z nich žalobkyně musela stíhání zastavit kvůli duševní poruše, další z mužů se pak krátce po podání obžaloby oběsil.

V případu také figurovali jako dva hlavní trumfy obžaloby českým státním orgánům dobře známá jména, Krejčířovi někdejší spolupracovníci Petr Šebesta a libanonec Tarek Bechara. První z nich dokonce jako utajený svědek, který usvědčoval Krejčíře z toho, že celou akci s úvěrovým podvodem zorganizoval.

Jenže Šebesta se hlavního líčení také nedožil. Dosud neznámý pachatel jej zastřelil v rekreačním areálu Vystrkov na Orlíku krátce poté, kdy policie Krejčíře v kauze Technology Leasing obvinila a soud jej poslal do vazby (září 2003).

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Bechara má zase sám dost problémů se soudy a přímo s Krejčířem. Nejenže je podezřelý z únosu a smrti jeho otce Lamberta, ale Radovan Krejčíř o něm ve své výpovědi na policii uvedl, že Bechara jej podvedl a zpronevěřil aktiva rodiny v hodnotě 150 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám