Hlavní obsah

Krejčíř se prý před policií na Seychelách neskrývá

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEYCHELY

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře objevili v pátek na Seychelách čeští novináři. Hovořili s ním v luxusním hotelu Wharf, kam občas chodí na snídaně. Krejčíř řekl, že se má dobře a před seychelskou policií se neskrývá.

Článek

Po úterním příletu dvou českých policistů se však z hotelu odhlásil a s rodinou odešel na místo, které neprozradil. I když pocit jistoty a bezpečí na Seychelách Krejčíř zdůraznil sdělením, že se nevyhýbá ani různým schůzkám.

Vyjednávání policistů složité

Čeští policisté zatím takový úspěch nezaznamenali. "Stále nevíme, kde se Krejčířovi zdržují. Seychelská policie a místní Interpol možná na stopě jsou. Alespoň se domníváme, protože nás neinformují," odpověděl včera na dotazy Práva ředitel republikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia Petr Želásko.

Vyjednávání vyslanců podle něj není jednoduché. "Nevím, jestli vyjednávání dopadne podle našich představ. Atmosféru jednání a výstupy bych v pátek nazval střídavě oblačno. Vyslaní kolegové by se ze Seychel měli vracet v neděli. V pondělí pak budeme vše vyhodnocovat," poznamenal Želásko.

Želásko přiznal, že vyslaní policisté s Krejčířem nemluvili. Zdůraznil však, že policejní mise na Seychelách se měla snažit dosáhnout, aby byla místní policií uplatněna opatření vyplývající z mezinárodního zatykače. "Informovat nás v případě, že by chtěl Krejčíř Seychely opustit. Sdělit, do které země asi směřuje. Vyslanci měli také zjistit, jestli seychelské úřady uvalí na Krejčíře na základě mezinárodního zatykače vydávací vazbu," řekl. Zdůraznil, že závěry a vyhodnocení mise příští týden předá neprodleně všem zainteresovaným stranám. "Tedy i ministerstvu spravedlnosti," dodal.

Policie mlčí

O důvodech, proč seychelská policie a místní Interpol neinformují českou policii a český Interpol o pobytu a pohybu Krejčíře, se můžeme jen dohadovat. Tím spíše, že místní tisk ve čtvrtek označil Krejčíře za velmi nebezpečného zločince. Toto sdělení se objevilo v místním opozičním týdeníku Regar na první straně v obsáhlém článku, kde bylo zdůrazněno, že se na Seychely v osobě Krejčíře dostal muž v Česku obviněný z přípravy vraždy: "Je zřejmé, že Krejčíř je příliš nebezpečný, aby tu byl s námi," píše Regar.

Kromě Želáskovy verze, z níž může vyplývat, že seychelská policie a místní Interpol mlčí z "policejně taktických důvodů", se nabízí i jiné vysvětlení: štědré úplatky do správných rukou. Podle indexu vnímání korupce, který každoročně zjišťuje organizace Transparency International (TI), je na tom Seychelská republika velmi podobně jako Česko, kde se Krejčířovi podařilo od roku 1992 úspěšně čelit 29 policejním šetřením, 11 obviněním a pěti návrhům na podání obžaloby. Seychely zaujaly v loňském roce na žebříčku TI 48. místo, Česká republika 51.

Například v létě 2003 na jedno z kont advokátní kanceláře, ve které působí Krejčířův obhájce Tomáš Sokol, poukázaly dvě zahraniční společnosti provázané s Krejčířem okolo 26 miliónů korun v dolarech a eurech. Jedna ze společností má sídlit na britských Panenských ostrovech a druhá v lichtenštejnském Vaduzu. Okolnosti transakcí stále šetří policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám