Hlavní obsah

Kramného advokát: Stíhají ho jen kvůli tomu, co si o něm lidé myslí

Právo, Aleš Honus

Už déle než dva týdny čelí Petr Kramný z Karviné obvinění z vraždy své manželky a dcery, které byly loni v létě nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji v egyptské Hurghadě, kde spolu všichni trávili dovolenou. Kramného advokát ex offo Jaromír Richter v rozhovoru pro Právo o nevině svého klienta nepochybuje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Advokát Petra Kramného Jaromír Richter tvrdí, že policie neposkytla jediný smysluplný důkaz.

Článek

Vašeho klienta Petra Kramného policie po sdělení obvinění a uvalení vazby už několikrát vyslýchala. V jaké fázi je jeho výpověď?

Při posledním výslechu jsme se v úterý konečně dostali k tomu, kdy pan Kramný líčil samotný průběh události v Egyptě. Je to psychicky náročné, zejména pro pana Kramného. Zvlášť poslední výslech byl velmi emotivní.

Trvá váš klient stále na své nevině?

Ano. A já jsem neshledal ani náznak toho, že jeho verze by nebyla pravdivá. To, jakým způsobem líčí všechny události, má smysl, logiku a návaznost a já nemám důvod mu nevěřit.

Tohle říká skoro každý advokát o svém klientovi, nemyslíte?

Já dělám v advokacii poměrně dlouho a dokážu se v těchto věcech orientovat. V tomto případě si myslím, že můj klient mluví pravdu.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Pan Kramný vás o obhajobu požádal, nebo jste mu byl ustanoven?

Byl jsem mu ustanoven ex offo. Jsme sice z jednoho města, ale doposud jsme se neznali.

Asi všechny překvapila náhlost jeho zatčení. Vždyť na konci ledna státní zástupce řekl, že případ možná bude odložen, protože Egypt s českou policií nespolupracuje a všechny zásadní důkazy jsou tam. Najednou přišlo v půlce února zatčení a obvinění. Na základě jakých důkazů změnili názor?

Tohle mi opravdu není jasné. V usnesení o zahájení trestního stíhání, které jsem měl možnost prostudovat, se píše o tom, že je jednoznačně prokázáno, že se toho pan Kramný mohl dopustit. Jsme teprve v přípravném řízení, takže je na nich, aby své tvrzení doložili a předložili důkazy. Já mám zatím pocit, že plně není prokázáno to, co je v usnesení, chybí tam jakýkoliv důkaz z Egypta. Všechny důkazy, o které se policie opírá, jsou nasbírané v České republice a jsou to důkazy postavené na tom, co různí sousedé, známí a známí jejich známých říkají o rodinných vztazích.

A tohle policii stačilo k obvinění?

Ano a předpokládám, že žádné další důkazy přede mnou policie neskrývá. Tomu, že žádné důkazy policie nemá, nasvědčuje i skutečnost, že teprve teď po sedmi měsících se tým kriminalistů vydal do Egypta nějaké důkazy shánět.

Navíc nerozumím tomu, jak bude česká policie v Egyptě provádět šetření, protože my máme právo se po zahájení trestního stíhání těchto úkonů účastnit. Takže pokud tam budou nějaké důkazy provedeny, požádáme o jejich procesní zneplatnění. Samozřejmě je tam ještě pitevní nález.

A jaká část pitevní zprávy svědčí v neprospěch pana Kramného?

Pitevní zpráva vůbec nic takového neříká. Ta pouze hovoří o tom, jakým způsobem člověk zemřel, ale nikoliv o tom, kdo smrt zavinil. O pitevní zprávě ale nemůžu mluvit.

Proč ne?

Prostě nemůžu. Další otázku prosím…

Uvedla policie v obvinění nějaký motiv údajné vraždy?

Mají za tím být údajné neshody v manželství, které ovšem z řady dalších výpovědí přímo nevyplývají. Já se domnívám, že pan Kramný si v tomto ohledu hodně uškodil tím, že velmi intenzivně jednal se sdělovacími prostředky.

Tím se vytvořila atmosféra velmi nepříznivého vztahu veřejnosti k jeho osobě. Policie mimo jiné tvrdí, že míra jeho lítosti neodpovídá jeho faktickému jednání, a dává mu za vinu, že komunikoval se sdělovacími prostředky. Ovšem zapomíná se na to, že ten člověk byl v Egyptě po dobu tří měsíců zcela izolovaný a média představovala jediný způsob, jak mohl komunikovat. Vždyť kromě české delegátky cestovní kanceláře se v Egyptě s nikým nestýkal.

Pan Kramný si podal stížnost proti rozhodnutí o vzetí do vazby. Proč?

Jako vazební důvody soud označil možnost útěku, případně ovlivňování svědků. Podle mne přitom nic z toho nehrozí. Pan Kramný po celou dobu prověřování komunikoval s policií, jako důkaz poslal české policii i svoji mikinu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Před svým zadržením mohl kdykoliv vycestovat do celého světa. Mohl kdykoliv sednout na letadlo a odletět, kam chce. Nic mu v tom nebránilo. Místo toho přiletěl do České republiky a spolupracoval s policií, která ho nakonec obvinila z vraždy. A obavy z ovlivňování svědků? Sedm měsíců po události, kdy už policie mluvila se všemi svědky, s nimiž chtěla? Ani tyto obavy nejsou na místě.

Zmínil jste mikinu, kterou pan Kramný poslal z Egypta české policii. Je pravdivé tvrzení, že jde o pozvracený oděv, který má dokládat, že i on měl žaludeční problémy?

Ano, byly tam jeho exkrementy.

A vyplývá z rozborů, že i pan Kramný požil jed, kterým se otrávila jeho manželka a dcera?

Nevím, ještě jsem to neviděl. Požádal jsem pana vyšetřovatele o nahlédnutí do celého spisu, ale mezitím vycestoval. Dohodli jsme se, že hned po jeho návratu nám umožní nastudovat spis. V tuto chvíli víme jen to, co jsme dostali do ruky, a až po nastudování celého spisu budeme o něco chytřejší.

Jak pan Kramný vnímá skutečnost, že vyšetřovatelé odcestovali do Egypta? Vidí v tom pro sebe nějakou naději?

On se to dozvěděl ze sdělovacích prostředků, protože ve vazbě může sledovat televizi. Nijak se k tomu ale nevyjadřoval. On je přesvědčený, že všechny informace, které se objeví, budou jen v jeho prospěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám