Hlavní obsah

Krajina je snadnou kořistí ohně, navíc lidé nedodržují pravidla, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká krajina je k požárům, jaký aktuálně zuří v národním parku České Švýcarsko, podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka v posledních letech náchylnější. Klimatická změna, která přináší horká a suchá období, jednak zvyšuje riziko samotného požáru, ale také pravděpodobnost, že se rozhoří na větší ploše. Dalším rizikovým faktorem jsou návštěvníci lesů, kteří podle Čermáka neberou vážně zákazy a doporučení.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Následky rozsáhlého požáru v okolí Hřenska

Článek

„Zatímco pro včasné odhalení požáru a jeho následné účinné hašení je naše vysoká hustota osídlení výhodou, v případě rozhoření lesního požáru na větší ploše to znamená výrazný nárůst rizika vážných dopadů, tedy zničení majetku, ohrožení zdraví a životů obyvatel. Přesně k tomu bohužel právě dochází Českém Švýcarsku,“ prohlásil Čermák, který působí na Lesnické a dřevařské fakultě.

Požár dělá velký úklid. Zvěř čeká hostina

Domácí

Na místech, kde se pohybuje v lesích hodně lidí, je podle Čermáka důležitá prevence. Zabránit totiž tomu, aby porost neproschl a nestal se tak snadnou kořistí ohně, je velmi komplikované až nemožné. Proto Čermák zdůraznil, že je potřeba přesvědčit návštěvníky lesů, aby se v území chovali bezpečně, nerozdělávali oheň a nekouřili.

Italský letoun v akciVideo: Novinky

„Většina požárů jsou v českém prostředí nedbalostního rázu. Míra, s jakou se u nás nedodržují platné zákazy a jak celkově nebereme vážně rizika spojená s aktivitami v lese, je u nás opravdu vysoká,“ zdůraznil Čermák.

Žádná apokalypsa. Přírodě požár v Českém Švýcarsku prospěje, říká botanik

Domácí

Převážná většina lesních požárů byla v českém prostředí dosud jen malé či střední velikosti, tedy s vyhořelou plochou v řádu arů či maximálně několika hektarů. Výjimkou byl požár tzv. Moravské Sahary před deseti lety. Odborníci z Mendelovy univerzity ale varují, že lesní požáry se mohou stát významným problémem české krajiny. Se změnou klimatu jich totiž přibývá a dále bude přibývat.

Obnova lesa po požáru se podle Čermáka liší dle přírodních podmínek a míry zasažení požárem. V případě, že požár rychle projde porostem, tedy že hoří jen přízemní vegetace a u dospělých stromů, které mají hrubou kůru ohoří jen spodní část kmene, pak část takových stromů většinou požár přežije a podmínky pro obnovu tak nemusí být zhoršeny.

„Obnova lesa pak může proběhnout v podstatě neprodleně a nemusí s ní být spojeny žádné komplikace. V případě pomalejšího průchodu požáru, shoření celého porostu, nebo například hrozící eroze či skalních sesuvů bude situace s hospodařením v těchto lokalitách komplikovanější,“ dodal Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám