Hlavní obsah

Kožený připustil, že by se mohl vrátit do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAHAMY

Viktor Kožený uvedl, že by se po vyřešení svých soudních sporů mohl vrátit do České republiky. Rád by se poté také angažoval politicky. Řekl to v rozhovoru, který v sobotu odvysílala Česká televize.

Článek

Kontroverzní podnikatel v rozhovoru uvedl, že se ideově cítí blízko ODS, dokázal by si ale také představit dohodu se Stranou zelených.

Kožený řekl, že když se dozvěděl o svém propuštění z vazby, zmocnila se ho nepopsatelná radost. O vězení, ve kterém rok a půl pobýval, se vyjádřil krajně negativně s tím, že mnoho vězňů v něm spáchalo sebevraždu. "Nebylo to sice každý den, ale velmi často," poznamenal. 

Bahamský soud pustil na konci dubna Koženého na svobodu poté, co podnikatel zaplatil kauci 300 000 dolarů (zhruba 6,2 miliónů korun).

O jeho vydání do USA, které ho chtějí soudit za údajnou korupci v Ázerbájdžánu, se bude rozhodovat až 23. července.

Je připraven spolupracovat s policií, vydání do ČR odmítá

O jeho vydání usiluje i Česká republika. Podle Koženého jde o politickou záležitost: "Bývalý premiér Miloš Zeman na mne vydal svůj mezinárodní zatykač a poté do něj dal policii dopracovávat v podstatě falešné dokumenty a falešná nařčení. Tudíž toto vydání nemá právní bázi," řekl ČTK.

Dodal ale, že je připraven spolupracovat s českými vyšetřovateli, kdyby se za ním při vyšetřování zpronevěry majetku Harvardského průmyslového holdingu (HPH) vypravili. "Nic nebrání tomu, aby členové vyšetřovacího týmu nebo policie přijeli na Bahamy a já jim poskytnu veškeré informace, které vím. Ale co se týče prostředků HPH, ty byly svěřeny pánům Vostrému a Širokému a ti je zpronevěřili - a to se jedná o stamilionové majetky."

Bývalí Koženého spolupracovníci Juraj Široký i Boris Vostrý uvádějí, že majetek naopak zpronevěřil Kožený. Vostrý žijící nyní ve středoamerickém Belize je v České republice obviněn ve stejné kauze jako Kožený.

Z Baham utéct nechce. "Soud sám dospěl k přesvědčení, že není nebezpečí, že bych bahamské ostrovy opustil, a tudíž mne pustil. (...) Všichni vědí, že bahamské ostrovy jsou mým domovem a neexistuje jakékoli nebezpečí útěku. (...) V dnešní situaci něco takového vůbec nepřipadá v úvahu," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Viktor Kožený je na svobodě

Viktor Kožený je po roce a půl na svobodě. V pátek ho na kauci propustil bahamský soud. Kauce byla stanovena na 300 000 dolarů (asi 6,2 miliónu korun). Kožený...

Kožený: propuštěním jsem překvapen

Páteční propuštění Viktora Koženého z vazby na Bahamách po více než roce a půl bylo překvapením i pro něj samého. Kožený to v neděli řekl v rozhovoru pro ČTK....

Kožený: Jsem rád, že jsem vazbu vůbec přežil

Viktor Kožený, který byl v pátek překvapivě propuštěn na kauci z bahamského vězení, si stěžuje na otřesné podmínky, které panovaly v žaláři. Podle svých slov...

Výběr článků

Načítám