Hlavní obsah

Kožený: Jsem rád, že jsem vazbu vůbec přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Viktor Kožený, který byl v pátek překvapivě propuštěn na kauci z bahamského vězení, si stěžuje na otřesné podmínky, které panovaly v žaláři. Podle svých slov je rád, že 19 měsíců dlouhou vazbu vůbec přežil.

Článek

Podmínky ve vězení Fox Hill byly "tak otřesné, že dokonce i strážci několikrát stávkovali, že se v takovémto prostředí nedá pracovat", uvedl Kožený. Vězni podle něj v žaláři často páchají sebevraždy.

"Když si uvědomím, co jsem prožil, myslím, že musím být rád, že zde pořád jsem," poznamenal. Vězení kritizovala jako jedno z nejhorších v oblasti už v roce 2003 organizace Amnesty International.

"Moje zdraví vážně utrpělo. Jak moc, to se ukáže v následujících dnech," uvedl jíž v neděli Kožený s tím, že se chystá na řadu vyšetření. Ve vězení Fox Hill, kde podle něj panovaly otřesné podmínky, údajně utrpěl "několik srdečních příhod a zápal plic". [celá zpráva]

USA prý nebyly připraveny na proces

Bývalý český občan, který nyní vlastní irský pas, měl v pondělí v Nassau znovu stanout před soudem, kde se dožaduje zrušení rozsudku o vydání do Spojených států kvůli obvinění z korupce při privatizaci v Ázerbájdžánu.

Soudkyně první instance loni v září rozhodla, že Kožený smí být vydán. [celá zpráva] Státní však bylo v pátek odročeno na 23. června, protože americké strana nebyla připravena. Kožený byl propuštěn na kauci 300 000 dolarů (přes šest miliónů korun).  [celá zpráva]

"Předložili jsme pětisetbodovou obhajobu v rámci řádově desítky kategorií, na kterou zatím nebyla v podstatě dána žádná odpověď," napsal agentuře ČTK Kožený. Američany za jejich přístup soudce přísně pokáral, sdělil Koženého britský advokát Clive Nicholls. Reakci USA na bahamské rozhodnutí se zatím nepodařilo zjistit.

"Tvůrčí činnost" Viktora Koženého

"Dnes je již jasné, že jsem nevinný člověk, ze kterého se snažili udělat negativního hrdinu, aby ho zastavili v tvůrčí činnosti," je přesvědčen třiačtyřicetiletý Kožený.

Koženého, který se výraznou reklamou na své harvardské privatizační fondy na počátku 90. let významně podílel na masovém zapojení občanů do kuponové privatizace, těší prosperita České republiky. Je to podle něj "z velké části díky kuponové privatizaci, o níž stále někteří šíří politické bludy".

O vydání Koženého usilují nejen USA, ale také Česká republika, kde je zakladatel a bývalý prezident Harvardských investičních fondů stíhán pro podíl na zpronevěře 13,6 miliardy korun.

Kožený veškerá obvinění, ať už z porušení zákonů při snaze o neúspěšnou privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu, kde měl uplácet, nebo při nakládání s majetkem vzešlým z privatizace v jeho původní vlasti, rozhodně odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Kožený byl zadržen kvůli žalobě v USA

Podnikatel českého původu Viktor Kožený a další dva muži byli ve čtvrtek u newyorského soudu obžalováni z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Oznámila...

Obhájce Koženého: Viktor již není uprchlý

Obhájce Martin Korbař, jenž byl před českými úřady přidělen Viktoru Koženému, požádá státní zastupitelství a policii, aby přestali jeho klienta stíhat jako...

Výběr článků

Načítám