Hlavní obsah

Kott s Pancovou budou pod mírnějším dohledem, rozhodl soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Partnerský pár Petr Kott a Kateřina Pancová, kteří jsou obžalovaní v údajné korupční kauze kolem bývalého poslance Davida Ratha, už nebudou pod tak častým dohledem probačních úředníků jako dosud.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Pancová s Petrem Kottem

Článek

Středočeský krajský soud ve středu na základě jejich žádosti z 16. ledna rozhodl o tom, že místo dosavadních dvou dnů v týdnu se oba musí nově hlásit na úřadu už jen každý čtvrtek s výjimkou těch dnů, kdy bude zároveň probíhat hlavní líčení. To prý má přednost před návštěvou probační služby.

Navíc jim soud také dovolil minimálně jednou týdně vynechat účast u běžícího jednání, později prý mohou absentovat i častěji. Tato možnost se přitom týká i samotného Ratha, který nicméně nadále musí chodit za probačním úředníkem dvakrát týdně. O něm soud nerozhodoval.

Jít ještě po noční, kdy se moc nespí, na takovéto hlavní líčení, to moc nejde, takže jsme moc rádi, že to takto dopadlo.
Kott k rozhodnutí soudu

Oba obžalovaní o zmírnění režimu dohledu žádali podle svých slov především z pracovních důvodů, chtějí se totiž více vrátit k lékařské praxi. Pancová si míní rozšířit dosavadní krátký úvazek v pražské motolské nemocnici, který dosud činil jeden den v týdnu.

„Budu se snažit navýšit úvazek tak, abych aspoň dva dny v týdnu mohla chodit do práce,“ řekla v reakci na usnesení soudu Pancová, která je specialistkou na radioterapii u onkologických pacientů.

Kott: Potřebujeme si vydělat

Kott zase potřebuje absolvovat školení, aby mohl začít pracovat na pohotovosti Nemocnice Na Bulovce, má atestaci na ORL (ušní, nosní, krční).

„Jde o pohotovost a noční služby na lékařské službě první pomoci, ale nikoli v sanitce, nýbrž v nemocnici. A jít ještě po noční, kdy se moc nespí, na takovéto hlavní líčení, to moc nejde, takže jsme moc rádi, že to takto dopadlo, ulehčí nám to život, umožní vydělat taky nějaké peníze a více vyjít vstříc zaměstnavateli,“ komentoval verdikt soudu Kott.

Fakticky by prý tedy mohl začít ordinovat na pohotovosti od začátku února. Chce ale zároveň pracovat i v jedné ORL ambulanci, která prý spadá pod soukromé zařízení. „Tam bych dělal ve svém oboru a docela se na to těším, ale tam to ještě není jisté,“ doplnil Kott.

Zákaz vycestování platí 

„Ze zprávy probační a mediační služby vyplývá, že dohled probíhá naprosto bezproblémově, bez jakýchkoli závad či výhrad. Proto má soud za to, že za tohoto stavu lze vyhovět návrhu obžalovaných (Kotta s Pancovou),“ řekl ve středu předseda soudního senátu Robert Pacovský.

Zároveň doplnil, že pro oba obžalované dál platí zákaz vycestování a zabavení jejich pasů. Co se týká jejich žádosti o možnosti vynechat některé dny hlavního líčení, soud k tomu žádné usnesení nevydal, nicméně uvedl, že bude vždy trvat na jejich účasti v první den v týdnu, kdy soudní jednání bude probíhat.

V současnosti jim pak umožnil vynechat alespoň jeden den v týdnu, kdy jednání bude probíhat, v dalších týdnech prý budou moci chybět i vícekrát, pokud nenastane žádný problém s návštěvami probačního úřadu.

Žalobce i Kott s Pancovou se vzdali práva na stížnost proti středečnímu usnesení soudu, tudíž jeho rozhodnutí okamžitě začalo platit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám