Hlavní obsah

Korupční fotbalovou aféru Synotu rozhodne soud v Kroměříži

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KROMĚŘÍŽ

Soudní líčení v korupční aféře Synot Uherské Hradiště bude probíhat v Kroměříži, přestože údajná trestná činnost se měla dít na území regionu Uherského Hradiště. Rozhodl o tom v pátek Nejvyšší soud v Brně.

Foto: Galerie Václava Chada
Článek

"Po podání obžaloby předal okresní soud věc k posouzení místní příslušnosti Krajskému soudu v Brně a ten ze stejného důvodu záležitost postoupil Nejvyššímu soudu," řekl Právu okresní státní zástupce Pavel Pukovec.

Nejvyšší soud rozhodl podle Pukovce o přidělení věci okresnímu soudu v Kroměříži z důvodu vhodnosti.

"Je to obdobný postup, jako když byla předtím věc svěřena státnímu zastupitelství v Kroměříži, aby se vyloučily případné vztahy a podjatosti k místně příslušnému státnímu zastupitelství a soudu v Uherském Hradišti," vysvětlil Pukovec.

V celém případu Synotu, který odstartoval vyšetřování i v dalších fotbalových klubech v celé ČR, policie prověřila důkazy, které vedly k obviněním z trestných činů podplácení a návodu k podplácení u majitele společnosti Synot Ivo Valenty a bývalých funkcionářů Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka.

Podplácení a úplatky

Hastík spáchal podle obžaloby trestný čin podplácení v pěti fotbalových zápasech, v jednom případě společně s Igorem Štefankem, který je obžalován jako spolupachatel.

Ivo Valenta se měl dopustit návodu k trestnému činu podplácení, a to ve dvou utkáních.

Rozhodčí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře viní obžaloba z přijímání úplatku.

Jaroslav Hlaváč je obžalován i z pomoci k trestnému činu přijímání úplatku, neboť v jednom případě měl hrát roli prostředníka.

Prozradily je odposlechy

Žaloba se podle informací Práva opírá o důkazy, mezi něž patří především záznamy odposlechů telefonických hovorů zúčastněných aktérů.

Ty mají naznačovat i částky, které měly být nabízeny či přijímány, požadovaný způsob ovlivnění zápasů a mechanismus doručení peněz do patřičných rukou.

V jednom z případů se například hovoří o částce 200 tisíc slovenských korun.

"Nyní čekám, kdy od soudu obdržím vyrozumnění o nařízení hlavního líčení. Předpokládám, že by k němu mohlo dojít již v únoru," sdělil Pukovec, který bude u soudu žalobu přednášet.

Související témata:

Výběr článků

Načítám