Hlavní obsah

Korunka ke korunce, je potřeba šetřit, říká v odposlechu Rath Pancové

Právo, Radim Vaculík

Smích reagující na poznámky o penězích a spořivosti, i to zaznívalo v pátek u středočeského krajského soudu při přehrávání jednoho z telefonických odposlechů mezi obžalovanými bývalým poslancem Davidem Rathem a někdejší šéfkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Ta si během hovoru z 12. března 2012, který zaznamenala protikorupční policie, stěžuje na obsazené hotely v jednom horském turistickém centru, kam má jet, a poznamenává, že jsou tam volné jen ty nejdražší. „Nemáš šanci tam sehnat ubytování. Nebo jako pětihvězdovej hotel, víš co, to je...,“ konstatuje Pancová.

„Já vím, ty musíš šetřit... Ty ubytovny, ty jsou pro tebe... Prosím tě, do krásného malého hotýlku... Já vím, korunka ke korunce, prostě málo vyděláváš, tak je potřeba šetřit,“ reaguje na to Rath, a hlasitě se při tom směje.

„To byl takový ironický humor,“ komentoval v pátek u soudu zmíněný závěr hovoru mezi ním a Pancovou bývalý středočeský hejtman.

Řešili šéfa nemocnice

V telefonátu však kromě vtipkování řešili i jiné, vážnější téma. Rath chtěl nechat vyhodit tehdejšího šéfa mladoboleslavské nemocnice spadající pod kraj Ladislava Horáka.

„Jinak tenhle tejden budu muset taky řešit toho Horáka, jako... Ale holt to tam musíme vyčistit, to se fakt nedá,“ hovoří Rath s Pancovou v telefonu. Připomíná přitom výsledky ekonomického auditu, který si kraj nechal udělat, z něhož údajně vyplynulo špatné hospodaření ze strany vedení nemocnice.

„Tím nemáme co ztratit... Oni nám posílají každý měsíc úplně jiný čísla, jak se na ně chceš spolehnout? Všechno jim musíš říkat třikrát, musíme na nich pokaždé klečet. A ještě nám lžou,“ nelíbí se Rathovi v telefonu tehdejší situace v nemocnici.

Je to na...

„Bohužel nemůžeme nikomu věřit, to je prostě na hovno situace,“ podotýká v hovoru Rath a míní, že výměna Horáka nemůže v nadcházejících podzimních krajských volbách (2012) uškodit, spíše prospět.

Pancová se v debatě snaží Ratha krotit a přemluvit, aby tak s odchodem Horáka nespěchal. „On to nezvládá..., ale abychom neudělali víc škody než užitku. Já si nemyslím, že někdo může být horší než Horák, to si fakt nemyslím, jenom se bojím, abychom ty kvalitní lidi, abysme jim dali šanci,“ podotkla Pancová a připomněla, že je tam Horák jen tři čtvrtě roku, a že než se prý „člověk rozkouká“, tak to chvíli trvá.

Rath přesto nakonec prosadil svou a Horák v dubnu 2012 musel i se svou ekonomickou náměstkyní Jaroslavou Zemanovou právě kvůli auditu skončit. Nemocnice totiž údajně skončila ve ztrátě 16 miliónů korun.

„Hovořil jsem o tom několikrát, že tam byla situace velmi problematická, především ve vztahu mezi ředitelem (Horákem) a zaměstnanci. Byli jsme neustále bombardováni různými stížnostmi, že ho tam nechtějí,“ poznamenal k tomu v pátek Rath.

Mírný a slušný člověk, ale...

„Pan ředitel je sice velmi mírný, slušný člověk, ale bylo to nad jeho síly. Šla proti němu náměstkyně, podporovaná různými lidmi, měla za sebou i starostu Mladé Boleslavi,“ uvedl u soudu v reakci na odposlech obžalovaný exposlanec.

Avšak i on necelý měsíc po odvolání Horáka sám skončil, protože ho policie zatkla se sedmi milióny korun v krabici od vína.

Reklama

Související články

Vazbu nezneužíváme, brání Bradáčová justici

Počet vazebně stíhaných podezřelých v Česku každoročně klesá a není pravda, že by se institut vyšetřovací vazby u nás zneužíval. V neděli to v Otázkách Václava...

Výběr článků

Načítám