Hlavní obsah

Kontroly na hranicích mají být překážkou převaděčským skupinám, tvrdí Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úderem půlnoci se v Hodoníně vstříc ze Slovenska přijíždějícím automobilům ukázala dopravní značka s nápisem Stop, policie. Obdobně tomu je i na dalších silničních hraničních přechodech na výjezdu ze Slovenska.

Kontroly na česko-slovenských hranicích u HodonínaVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Rozhodnutí o zavedení kontrol pohybu osob přes hranici se týká sedmnácti silničních, sedmi železničních a tří říčních přechodů.

Platí od první minuty čtvrtku 29. září zatím po dobu deseti dnů. Na konci je policisté a ministerstvo vnitra vyhodnotí a rozhodnou o dalším postupu. Současně platí zákaz překročení zelené hranice, tedy na Slovensko či zpět lze jet pouze přes určené přechody.

Opatření si v noci na čtvrtek bezprostředně po spuštění přímo v Hodoníně zkontroloval policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Rozhodně tím cílem není komplikovat život občanů ať už České nebo Slovenské republiky. Rozhodně to není nějaký silový krok České republiky vůči Slovensku. Tím cílem je jediné, dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou kontroly, zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ řekl Rakušan.

„Máme oprávnění zastavit vozidlo, provést prohlídku vozidla, případně i zavazadla, a udělat všechno pro to, aby na naše území vstupovali pouze cizinci, kteří splňují podmínky pobytu,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušana při zahájení kontrol v Hodoníně

Kontroly si vyžádaly posílení počtu policistů kolegy z dalších regionů. Ve směně jich je na pět stovek a pomáhá jim kolem šedesáti celníků.

„Jen v rámci Jihomoravského kraje je to 270 policistů. Pětačtyřicet z nich se ale stará o registrační místo v Břeclavi,“ upřesnil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Rakousko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Zahraniční

Kontroly přitom podle Tržila neznamenají automaticky zastavení každého auta, policisté přihlédnou k místní znalosti a třeba pendlerům nebudou pokaždé zkoumat doklad totožnosti.

V terénu budou i policisté, určení ke kontrole zelené hranice. Policie nepočítá se zátarasy, jako domu bylo v době proticovidových opatření, ale s monitorováním situace pozemními hlídkami i za pomoci vrtulníku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontroly na hranici v Hodoníně

České dráhy v předstihu upozornily na možnost zdržení vlaků v pohraničních stanicích. Pokračovat v cestě budou až po policejní kontrole. „Máme v tomto směru už hodně zkušeností, to zdržení bude v řádu minut,“ míní Tržil.

Důvodem kontrol je zvýšený pohyb migrantů, většinou Syřanů, kteří se vydali z Turecka na cestu na západ. Počet běženců výrazně překonal nápor v migrační krizi roku 2015. Jen ve středu jich policisté zadrželi 320.

Reklama

Výběr článků

Načítám