Hlavní obsah

Konopný vězeň Dvořák opět žádá o milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězněný konopný léčitel a aktivista Dušan Dvořák znovu požádal o milost u hlavy státu. Uvedl to v dopise zaslaném Právu. Tentokrát žádá nového prezidenta Petra Pavla, agenda milostí však stále spadá pod ministerstvo spravedlnosti, kam ji převedl Miloš Zeman. Dvořák si v rapotické věznici odpykává šestiletý trest za pěstování konopí.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Dušan Dvořák u soudu v roce 2010

Článek

„Z Hradu mi přišlo sdělení, že má žádost o milost pro mne a další tři vězně byla předána ministerstvu spravedlnosti, protože rozhodnutí prezidenta Zemana je stále platné, ač jsem psal, že toto rozhodnutí vylučuje milost neumírajícím a že jsme nikomu škodu ani újmu nezpůsobili,“ uvedl v dopise Dvořák.

Za Dušana Dvořáka jsme nabídli oproti loňské žádosti bývalému prezidentovi i společenskou záruku
Martin Dindoš, právní zástupce

Listinu tak na stůl znovu dostal ministr Pavel Blažek (ODS), který loňskou žádost zamítl. Teď řekl, že by rád agendu předal novému prezidentovi. Není tak zatím jasné, kdo se kauzou nakonec bude fakticky zabývat.

„Pravomoc provádět řízení o žádostech o milost přenesená na mistra spravedlnosti nadále zůstává v platnosti. Délka příslušného řízení je závislá na náročnosti potřebného šetření, shromáždění všech spisů, podkladů a doplňujících zpráv a nedá se předem stanovit,“ uvedl ve vyjádření Kanceláře prezidenta republiky Václav Pelikán, ředitel odboru legislativy a práva.

Konopný aktivista si odpykal přes polovinu šestiletého trestu. Přesto zůstává ve vězení

Krimi

Žádost o milost se opírá o několik argumentů: stojí v ní, že Dvořák svým jednáním nezpůsobil žádnou škodu nebo újmu na zdraví. Také připomíná, že činy, za které je odsouzen, již nejsou od roku 2022 ani přestupkem. A to díky novele zákona, podle níž se zvýšil přípustný limit obsahu THC u konopí s obsahem do 1 procenta.

Právo v této souvislosti kontaktovalo také Dvořákova zmocněnce Martina Dindoše, který žádost o milost podal za iniciativu European Society of Investors in Natural and Social Sciences Research. S Dvořákem je v pravidelném telefonickém kontaktu.

„Za Dušana Dvořáka jsme nabídli oproti loňské žádosti bývalému prezidentovi i společenskou záruku. Odseděl si už dost a pro společnost může být prospěšnější v adiktologii a různých přednáškách, aby se lidi do vězení za toto vůbec nedostávali,“ řekl Dindoš. „Nabídli jsme společenskou záruku i to, že ho zaměstnáme, nabídneme mu místo právního koncipienta,“ dodal.

Rozhodnout o loňské milosti trvalo ministerstvu zhruba čtyři měsíce. Aktivista sedí ve věznici v Rapoticích za opakované pěstování konopí v Ospělově na Prostějovsku. Dostal nejdříve podmínku, pak ho soud v roce 2019 poslal na tři roky do vězení, za porušení zákona ve zkušební době se mu podmínka proměnila v další tři roky za mřížemi.

Dvořák má širokou podporu nejrůznějších odborníků. Dopis o spravedlivý přezkum jeho případu podepsali například adiktolog Ivan Douda, docent Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě nebo fotograf Jindřich Štreit. Postavily se za něj také nevládní organizace Sananim a Drop-in.

Vobořilův plán na uvolnění konopí drhne v koalici u lidovců

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám