Hlavní obsah

Komunistický exministr opět stojí před ostravským soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Po více než roce od chvíle, kdy byl bývalý předlistopadový ministr průmyslu Antonín Krumnikl (68) zproštěn obžaloby v letité kauze zkrachovalých Kovohutí Břidličná, stanul někdejší komunistický politik opět před ostravským krajským soudem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý komunistický ministr Antonín Krumnikl (s brýlemi) a podnikatel Ondřej Hradil v úterý u soudu.

Článek

Státní zástupce se totiž proti zprošťujícímu verdiktu loni odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci, který mu vyhověl a celou kauzu před několika měsíci vrátil zpátky do Ostravy k novému posouzení a k upřesnění některých závěrů.

Krajský soud v Ostravě nyní musí znovu pečlivě vyhodnotit důkazy a ještě znovu vyslechnout znalce, rozsudek se očekává během tohoto týdne. Případ exministra Krumnikla a spoluobviněných podnikatelů Ondřeje Hradila (43) a Marcely Gajdové (41) přitom zaměstnává justici už od začátku roku 2000 a je tak jednou z nejstarších nedořešených kauz na Ostravsku.

Obžaloba klade za vinu bývalému generálnímu řediteli Kovohutí Břidličná Ondřeji Hradilovi, že se v polovině 90. let stal vlivným akcionářem tehdy významného podniku za pomoci pochybných finančních operací, ve kterých mu měl pomáhat právě exministr Krumnikl, který byl krátce předsedou představenstva kovohutí, a také podnikatelka ze Vsetínska Marcela Gajdová. Státní zástupce případ žaluje jako trestný čin zneužívání informací v obchodním styku.

Hradilova obchodní společnost Lombard získala bez vynaložení jediné koruny akcie v jmenovité a emisní hodnotě 310 miliónů korun, jež si poté obviněný Hradil předvedl přímo na sebe.
státní zástupce Dušan Táborský

Nezákonné ovládnutí kovohutí mělo podle obžaloby spočívat ve fingovaném prodeji části výrobního zařízení podniku a jeho zpětném fingovaném odkupu za značně nadhodnocenou cenu. Vznikla tak vykonstruovaná pohledávka, kterou tři podnikatelé podle obžaloby využili k dalším operacím mezi navzájem provázanými firmami.

„Hradilova obchodní společnost Lombard tak získala bez vynaložení jediné koruny akcie v jmenovité a emisní hodnotě 310 miliónů korun, jež si poté obviněný Hradil předvedl přímo na sebe,“ píše v obžalobě státní zástupce Dušan Táborský, který navzdory názoru soudu první instance trvá na tom, že obžalovaní spáchali trestný čin zneužívání informací v obchodním styku.

Obžalovaní ale v úterý veškerá obvinění znovu důrazně odmítli. „Nikdy jsem panu Hradilovi ani nikomu jinému nepomohl ke spáchání žádného trestného činu,“ zopakoval Krumnikl. Podobně mluvil i Hradil. „Všechny znalecké posudky už v minulém hlavním líčení vyvrátily tvrzení obžaloby,“ řekl.

Nový rozsudek v kauze Kovohutí Břidličná by měl být vyhlášen v průběhu tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám