Hlavní obsah

Koloběžkář v Brně těžce zranil muže na chodníku. Dostal půl roku natvrdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na půl roku do vězení s ostrahou poslal odvolací soud v Brně v úterý Dominika Korčeka, který v dubnu loňského roku srazil při jízdě na elektrokoloběžce na chodníku sedmdesátiletého muže, který se na následky vážného poranění hlavy dosud léčí. Dominik měl osm desetin promile alkoholu v dechu.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Krajský soud Brno

Článek

Jako vážné varování všem neukázněným provozovatelům elektrických koloběžek či jiných strojů, jež nemají na chodnících co dělat, vyzněl verdikt krajského odvolacího soudu, který se zabýval incidentem z dubna loňského roku.

Při něm Korček při jízdě na koloběžce v ulici Milady Horákové před půl devátou večer srazil chodce. Muž utrpěl pohmoždění mozku, oboustranné vnitrolebeční krvácení a další zranění, jejichž následky si léčí dodnes. Muž má dosud stále přetrvávající problémy s jistotou chůze, ostrostí vidění či rovnováhou.

Městský soud v Brně jako prvoinstanční, uložil viníkovi za těžké ublížení na zdraví v nedbalosti letos v lednu trest odnětí svobody v trvání dvanácti měsíců se zkušební dobou dvou let. Součástí trestu byl i dvouletý zákaz jízdy na elektrokoloběžce. Proti výši trestu se ale státní zástupce Vladimír Mach odvolal.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Koloběžky usnadňují některým lidem pohyb ve městech, s neukázněnými jezdci však může být problém.

„Bylo prokázáno, že těžké zranění způsobil v době, kdy řídil pod vlivem alkoholu, jel po chodníku a jel rychle. To všechno jsou okolnosti, podle kterých považujeme odvolání za důvodné,“ uvedla při zdůvodnění nového rozsudku předsedkyně senátu odvolacího soudu Hana Kleinová.

„Podobná nekázeň spojená s cynismem provozovatelů není na území Brna na chodnících i v pěší zóně bohužel nic výjimečného,“ uvedla soudkyně. Viníkovi, který splácí zdravotní pojišťovně za léčbu poškozeného přes sedmdesát tisíc, rozhodně nepomohla ani skutečnost, že se spojil se zraněným až půl roku od incidentu, a to v loni v listopadu, kdy už bylo jasné, že se záležitostí bude zabývat soud.

Na červenou v protisměru. Policie v Brně natočila jízdu dvojice na elektrokoloběžce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám