Hlavní obsah

Koksovna, kterou otřásl výbuch, už znovu vyrábí, škoda je minimální

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Koksovna ostravské společnosti ArcelorMittal, kterou ve středu po úniku plynu otřásla exploze, už znovu vyrábí. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Devět popálených mužů nadále zůstává ve vážném stavu v nemocnici, jeden z nich bojuje o život. Škoda, kterou výbuch způsobil, je vyčíslena na 200 tisíc korun. Policie případ prošetřuje pro obecné ohrožení.

Foto: Aleš Honus, Právo

V místech, kde explodoval plyn, šlehá vysoký plamen. Pracovníci koksovny totiž musí kvůli havárii spálit nevyužitý nahromaděný plyn.

Článek

Událost se stala ve středu po 10:00 ve chvíli, kdy skupina inženýrů stála na plošině mezi koksárenskými bateriemi, odkud z výšky pozorovali výrobní proces. Při běžné technologické operaci došlo k úniku plynu a jeho následnému vznícení.

Kromě čtyř Indů, kteří byli v Ostravě na stáži, bylo těžce popáleno i pět Čechů, kteří je doprovázeli. Všichni skončili v nemocnici - čtyři popálení jsou na jednotce intenzivní péče, dalších pět na standardních pokojích. Při explozi naštěstí nikdo nezemřel.

Exploze plynu otřásla ostravským MittalemVideo: Aleš Honus, Právo

Zraněné Indy přijel ještě v průběhu středečního odpoledne do nemocnice navštívit indický velvyslanec Venkatesan Ashok, který byl shodou okolností na návštěvě Ostravy. „Je to politováníhodná událost. Jak já tomu rozumím, na vině je pravděpodobně technologická závada,“ řekl velvyslanec. Upřesnil, že zranění Indové jsou členové skupiny, která v Ostravě sbírá zkušenosti pro průmyslové projekty v Indii.

Velvyslanectví žádá prodloužení pobytu

Velvyslanectví nyní jedná o možnosti prodloužení povolení k pobytu pro všechny Indy, kteří mají jen krátkodobé vízum na několik dní. „Pro indickou delegaci jsme zajistili překladatele, který je neustále přítomen v nemocnici a komunikuje s jejich rodinami a ošetřujícími lékaři,“ uvedla mluvčí podniku.

Popálení muži jsou hospitalizováni ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Všichni utrpěli popáleniny 2. a 3. stupně na 10 až 40 procentech povrchu těla. „Stav jednoho z pacientů na jednotce intenzivní péče jei  nadále kritický,“ řekl ve čtvrtek mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Událost vyšetřuje i policie. „Policisté shromažďují všechny důležité informace, a to jak například ke stanovení právní kvalifikace, tak případné právní odpovědnosti konkrétní osoby,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám