Hlavní obsah

Kojenci mlátila hlavou o zeď, až částečně oslepl a ochrnul. Soud jí potvrdil devět let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žena (25), která svému pětiměsíčnímu synovi omlátila hlavu o zeď, až téměř oslepl, částečně ochrnul a ponese si doživotní následky, stráví devět let za mřížemi. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil tak červnový verdikt Krajského soudu v Plzni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Žena napadla kojence loni v polovině srpna v azylovém domě v Rokycanech.

Minimálně dvakrát mu praštila hlavou o zeď takovou silou, že chlapeček mimo jiné téměř přišel o zrak a dočasně ochrnul. Jeho zranění si vyžádala měsíční hospitalizaci v nemocnici a další následné operace.

U krajského soudu žena vinu popírala a obžalobu odmítla. Připustila, že kojenec mohl upadnout a při té příležitosti došlo k poranění hlavy.

Podle jiné její verze chlapeček jednou spadl z postele sám a jednou s ním upadla ona, když ztratila rovnováhu.

Kojenec skončil v nemocnici v Plzni s těžkým zraněním, policie obvinila matku

Krimi

Znalci nicméně vyloučili, že by si poranění chlapeček mohl způsobit sám. Podle nich šlo o minimálně dva údery, krátce po sobě.

To ale obhájce ženy zpochybnil a v odvolání navrhoval soudu případ vrátit k doplnění dokazování. Zároveň také podotkl, že mu trest přijde nepřiměřeně přísný.

„Znalec jednoznačně dospěl k názoru, že se jedná o týrané dítě, na kterém našel množství ran a modřin,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

„Nejvážnější zranění na lebce musela způsobit jiná osoba hrubým jednáním a není podstatné, jestli jedním nebo dvěma údery s tím, že znalec také jednoznačně vyloučil, že by si zranění dítě způsobilo pádem,“ podotkl Lněnička.

„Můžeme se pouze domnívat, zda za motivací (jednání obžalované) byla nenávist k dítěti nebo jestli tehdy měla obžalovaná problémy s partnerem,“ pokračoval soudce, který zároveň odmítl námitky obhajoby stran délky trestu.

„S ohledem na doživotní následky poškozeného máme za to, že uložený trest není rozhodně nepřiměřeně přísným,“ uzavřel Lněnička.

Roční dítě po útoku matky osleplo a ochrnulo. Mlátila mu hlavou o zeď

Krimi

„Obžalovaná jednala v rozporu s rodičovskou povinností a jako matka se měla o své dítě řádně starat s tím, že si chlapeček následky jednání obžalované ponese celý život,“ odmítla nepřiměřenost trestu také státní zástupkyně Radka Michková.

Obžalovaná žena se odvolacího jednání neúčastnila, protože počátkem srpna znovu porodila a soudu poslala omluvu s tím, že je v šestinedělí a nemohla přijít. Žena je tak matkou celkem čtyř dětí.

Žena podle soudních znalců z oboru psychologie a psychiatrie netrpí žádnou duševní poruchou. Znalci u ní zjistili lehkou mentální retardaci, nicméně to podle soudu neznamená, že by se o své dítě v základních potřebách nedokázala postarat.

Reklama

Výběr článků

Načítám