Hlavní obsah

Kněz měl při hodině náboženství osahávat dívku, Ústavní soud verdikt zrušil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Polský kněz Mariusz Mateusz Luczyszyn působící na Orlickoústecku podle vyšetřovatelů při hodině náboženství přímo na faře osahával nezletilou dívku. Soudy ho za to potrestaly podmínkou a zákazem činnosti, ovšem místní okresní soud zapomněl při rozsudku určit délku zákazu práce s dětmi. Tuto chybu pak sice napravil odvolací soud, Luczyszyn se ale obrátil až na Ústavní soud (ÚS), který v případu nařídil nové projednání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu ÚS se ale musí případ vrátit znovu na začátek, protože neříci odsouzenému, jaký trest vlastně dostal, nemůže napravit ani pozdější snaha odvolacího soudu. „Soud tím ovšem nijak neříká, jakým způsobem má soud rozhodnout,“ zdůraznil soudce zpravodaj Stanislav Balík.

K osahávání mělo dojít na faře před třemi lety. V místnosti bylo sedm dětí, kněz si měl sednout na pohovku mezi dvě dívky, přikryl všechny dekou a jednu dívku začal podle spisu osahávat.

Výuce náboženství jsem se věnoval od začátků svého působení a mezi věřícími i nevěřícími jsem byl vždy velmi oblíben.
obžalovaný

„Osahával ji rukou nejprve přes oděv v oblasti břicha, a poté pod oděvem na holém těle v oblasti břicha, spodní části prsou, a poté jí vsunul několik prstů pod kalhoty a nezletilá dalšímu jednání zabránila tím, že vložila své ruce do klína, a poté až do skončení hodiny náboženství ji osahával na břiše, přičemž jí opakovaně šeptal do ucha otázku „nevadí?“,“ konstatoval okresní soud.

Jen o dívku zavadil

Kněz se hájil tím, že jako církevní hodnostář spojil své životní poslání s vírou a duchovními hodnotami. „Mým posláním je výuka náboženství, posvěcování lidí a současně charita, spravedlnost a sociální starost. Výuce náboženství jsem se věnoval od začátků svého působení a mezi věřícími i nevěřícími jsem byl vždy velmi oblíben,“ hájil se kněz.

Ve své obhajobě uvedl, že si sice mezi dívky sedl a mohl nevědomky zavadit o dívčino tělo pod jejími ňadry, ovšem rozhodně odmítal jakýkoli sexuální podtext.

„Jednání obžalovaného podrobně popsala poškozená a z její výpovědi jednoznačně vyplynulo, že se nejednalo o žádný bezděčný dotyk. Naopak, že se jednalo o déletrvající osahávání tak, že jí toto jednání bylo nepříjemné, nevěděla, jak se má zachovat, říkala své kamarádce, že půjdou na záchod, ale ta nechtěla a nakonec celé jednání skončilo tím, že deku odkryla, když předtím se ji již pokoušela odkrýt, ale obžalovaný ji dekou znovu zakryl,” potvrdili provinění kněze postupně odvolací soud v Pardubicích i Nejvyšší soud.

„O tom, že se nejednalo o žádný náhodný či bezděčný dotyk, svědčí i to, že poškozená popisuje, že v době, kdy se k ní obžalovaný takto choval, byl zarudlý ve tváři a jeho jednání pro ni bylo natolik nepříjemné a natolik nepřijatelné, že když se o něm bezprostředně po skončené hodině náboženství vyjadřovala své kamarádce, tak u toho plakala,“ uvedly soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám