Hlavní obsah

Každý čtvrtý opilý řidič unikl trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud je řidič přistižen opilý za volantem, má minimálně pětadvacetiprocentní šanci, že unikne trestu. Je-li z Prahy, jeho šance na beztrestnost se více než zdvojnásobuje. Policejní prezídium totiž zjistilo, že v celém Česku nebylo od začátku roku 2001 do září 2002 vůbec projednáno 26 % dopravních přestupků řidičů s větším množstvím alkoholu v krvi, což jsou řádově tisícovky lidí.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor a herečka Alena Sasínová - Polarczyk v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Článek

V hlavním městě je lajdáckost úředníků nejmarkantnější - počet nevyřízených případů se vyšplhal k téměř 65 procentům. Protože už uplynula roční promlčecí doba, nebudou provinilci postiženi a karta řidiče jim zůstane čistá. Podle mluvčí policejního prezídia Blanky Kosinové šlo o průzkum, který byl součástí vnitřního auditu, a proto jeho výsledky nebude prezídium zveřejňovat.

"Chtěli jsme vědět, jak se situace má. Podklady budou sloužit pro komunikaci mezi ministerstvy vnitra a dopravy," uvedla Kosinová. Právu se údaje z provedeného průzkumu podařilo získat od jiného důvěryhodného zdroje. Podle něho o sondáži policistů neměli úředníci ze správních orgánů, kteří od policie agendu dopravních přestupků převzali od 1. 1. 2001, ani potuchy.

V Plzni neprojednáno 22 procent případů

"Policisté z každého okresu dodali na prezídium nejméně dvě stovky konkrétních případů, kdy přistihli opilého řidiče a přestupek předali ke správnímu řízení. Kritériem byla spodní hranice 0,8 promile alkoholu v krvi a také případy, kdy se řidiči odmítli podrobit zkoušce na alkohol. V registru řidičů centrální evidence pak prezídium zjišťovalo, jestli mají provinilci v kartě řidiče záznam o přestupku," vysvětlil zdroj.

Například v Plzni podle průzkumu prezídia úředníci neprojednali 22 procent závažnějších přestupků s alkoholem, které policie předala do správního řízení. "To procento je podle mého názoru dost vysoké. Moc se mi to nezdá, ale nechci průzkum nijak zpochybňovat," reagoval na varovné číslo vedoucí odboru dopravy plzeňského magistrátu Vlastimil Kroupa. Připustil však, že některé případy úředníci do roka nestačí projednat.

Zděšení policisté

"Samozřejmě přestupky s alkoholem mají ve vyřizování prioritu. Ale ne vždy je přestupek například dobře zadokumentován. Je také problém provinilce sehnat. Uvede sice adresu trvalého bydliště, ale tam se nezdržuje. Pátrejte pak po něm, když nevíte, kde ho hledat a jak ho dostat k projednání přestupku," vysvětlil Kroupa. Podle něho by se procento nevyřízených přestupků mohlo v západočeské metropoli pohybovat někde kolem deseti procent.

Jen během pětidenní dopravně bezpečnostní akce Kryštof od 29. září do 3. října strážci zákona přistihli například na severní Moravě 138 řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. Policisté jsou liknavostí úředníků pobouřeni.

"Jsem úplně zděšen. Naše práce je tím zmařená. Průzkum se dělal právě proto, aby se o kritice správních orgánů už jen nemluvilo obecně, ale aby byla vidět konkrétní čísla. Tady nepomůže ani deset Kryštofů, když potom nepadnou žádné tresty," prohlásil šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml. Podle něho může být letos situace ještě mnohem dramatičtější. "Přestupková agenda přešla z okresních úřadů na pověřené obce a podle mých poznatků je to ještě o stupínek horší," dodal Huml.

Reklama

Výběr článků

Načítám