Hlavní obsah

Kauzu Vietnamce, který dal manželce do auta bombu, bude opět řešit soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K soudu se vrací případ Vietnamce, který v dubnu 2015 nastražil manželce do auta bombu. Následná exploze jeho ženu zranila a ohrozila i obyvatele pražských Horních Měcholup. Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil s údajně nízkým trestem, a vrátil případ k novému projednání. Pražský Vrchní soud pachatele odsoudil na osm let. O vyjádření mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci ve středu informovala Česká televize.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší soud rozhodl na základě dovolání nejvyššího státního zástupce a to tak, že se rozhodnutí vrchního soudu ruší a věc se vrací vrchnímu soudu, aby rozhodl v novém jednání,” uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Vrchní soud v Praze již spis obdržel, ale nové jednání o případu dosud nenařídil.

Auto, ve kterém se nacházela manželka pachatele, vybuchlo 22. dubna 2015 dopoledne na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici. Nedaleko parkoviště se nachází škola a také školka. Kousky a střepy z auta se rozletěly až do vzdálenosti třiceti metrů od vozidla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bomba v osobním autě vybuchla v Horních Měcholupech.

Žena po explozi utrpěla popáleniny obličeje a tržné rány na nohou, po incidentu se měsíc zotavovala v nemocnici. Nikdo další naštěstí zraněn nebyl, shodou okolností se v okolí auta v tu chvíli nikdo nenacházel.

Muž bombu do auta prý uložil kvůli tomu, že manželku podezříval z nevěry. Za pokus o obecné ohrožení tehdy muži hrozilo až dvacet let odnětí svobody.

Obžalobu z pokusu o vraždu soud stáhl

Muž byl původně obžalován i z pokusu o vraždu, pražský městský soud ho však loni v červnu shledal vinným jen z pokusu o obecné ohrožení a z nedovoleného ozbrojování.

Poslal ho na osm let do vězení, přihlédl totiž i k dlouhodobě nahromaděnému stresu a k tomu, že výbuch ženě způsobil jen pár zranění.

Státní zástupkyně Marcela Kratochvílová se proti rozhodnutí soudu ohradila s tím, že muž útok velmi promyšleně a pečlivě naplánoval.

Původně se vyšetřovatelé domnívali, že důvodem exploze mohl být boj mezi konkurenčními podnikatelskými skupinami. Vietnamští manželé totiž v Praze vlastní síť nehtových studií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám