Hlavní obsah

Kauza Chvalovský: Podnikatel má bance zaplatit stovky miliónů

Praha
Aktualizováno

Podnikatel v masném průmyslu Zdeněk Mezera se podle soudu dopustil úvěrových podvodů v kauze bývalého fotbalového bosse Františka Chvalovského. Kvůli amnestii mu však nelze udělit trest. Mezera má ale zaplatit Komerční bance škodu přes 633 miliónů korun. V letité kauze údajných stamilionových úvěrových podvodů rozhodl nepravomocně Městský soud v Praze. Spis míří k vrchnímu soudu, protože Mezera se na místě proti verdiktu odvolal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaný Zdeněk Mezera (vlevo) na chodbě Městského soudu v Praze

Článek

V případu dostali dříve trest další tři lidé, trestní stíhání zastavila amnestie, Mezera však trval na projednání věci. "Obžalovaný Mezera se uznává vinným v celém rozsahu obžaloby a rozsudku z roku 2011," řekl soudce Kamil Kydalka.

Podle něj se podnikatel dopustil několika úvěrových podvodů a při jednáních s Komerční bankou uváděl hrubě zkreslené údaje. Mezera tvrzení vyšetřovatelů odmítá, novinářům po jednání řekl, že má pro odvolací jednání další důkazy o tom, že žádný podvod nespáchal.

Obžalovaní podle spisu způsobili bance škodu 1,5 miliardy korun. Zástupci různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny, údajně předstírali, že chtějí půjčit peníze na financování svých obchodů. Platili jimi ale hlavně své předchozí dluhy. Údajné podvody se staly v roce 1998 a 1999.

Městský soud v Praze původně uložil v červnu 2011 Chvalovskému desetiletý a Mezerovi sedmiletý trest, ostatní dostali šest až osm let. Odvolací pražský vrchní soud tento rozsudek ale zrušil a věc vrátil senátu předsedy Kamila Kydalky z Městského soudu v Praze k novému projednání.

Kydalka se pak obrátil na Ústavní soud (ÚS), protože dospěl k názoru, že amnestie prezidenta Václava Klause z ledna 2013, která zastavila i trestní stíhání přesahující osm let, je protiústavní. ÚS jeho stížnost odmítl a Kydalka na základě amnestie musel zastavit stíhání všech pěti obžalovaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám